Anar al contingut

espionatge

Una exempleada del Govern dels EUA va filtrar informació a la Xina

Candace Marie Claiborne, que va treballar al Departament d'Estat, va acceptar diners d'agents xinesos a canvi de documents confidencials

El Periódico

Una exempleada del Govern dels EUA va filtrar informació a la Xina

MARK WILSON (AFP)

Una exempleada del Departament d’Estat dels Estats Units es va declarar culpable de conspirar contra el Govern del seu país, al filtrar informació i documents secrets a diversos agents dels serveis d’Intel·ligència de la Xina.

El Departament de Justícia nord-americana va informar en un comunicat, que l’extreballadora Candace Marie Claiborne va admetre haver mentit als investigadors quan va negar les seves col·laboracions amb el Govern de Pequín. Pel que sembla, l’exempleada va rebre diners a canvi de proporcionar documents interns de l’Administració nord-americana a agents xinesos.

Va estafar els EUA

Per aquest motiu, Claiborne està acusada d’un càrrec de conspiració per estafar els Estats Units, segons un Tribunal de Districte ubicat a Washington (Districte de Colúmbia).

“Claiborne va intercanviar la seva pròpia integritat al costat d’informació secreta del Govern dels EUA a canvi de diners en efectiu i altres regals, entregats per agents estrangers que treballaven per al servei d’intel·ligència xinès”, va dir l’assistent del fiscal general adjunt per a Assumptes de Seguretat Nacional, John C. Demers, a la nota.

“Ella va retenir informació i va mentir en diverses ocasions sobre aquests contactes”, va denunciar Demers. El funcionari va considerar que l’exempleada va violar la confiança pública, cosa que constitueix un “afront per a la resta ciutadans i per a tots aquells que honren els seus juraments” i va agregar que “amb aquesta declaració de culpabilitat estem un pas més a prop d’imposar justícia per aquests delictes deshonrosos”.

Informació secreta

D’acord amb el Departament de Justícia, Claiborne va començar a treballar el 1999 com a especialista en Administració d’Oficines, ocupant llocs en ambaixades i consolats de l’Iraq, el Sudan i la Xina.

Com a condició per a la seva ocupació, a Claiborne se li va exigir que informés sobre qualsevol contacte amb persones sospitoses estrangeres de treballar amb una agència d’intel·ligència, així com dels obsequis que rebés. La imputada també tenia autorització per accedir a informacions secretes dels Estats Units.