Crisi a Veneçuela

El Grup de Lima demana a Rússia, la Xina i Turquia que abandonin Maduro

Els països de la regió li van sol·licitar també a l'ONU i el Consell de Seguretat una intervenció decidida

afp 1d70lh

afp 1d70lh / JUAN BARRETO (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Poques hores després de la visita del secretari d’Estat nord-americà Mike Pompeo a la frontera colombiana amb Veneçuela, el Grup de Lima va fer seu un reclam medul·lar de Washington i va demanar a la Xina, Rússia, Turquia i Cuba prendre distància política de Nicolás Maduro. Representants dels Governs de l’Argentina, el Brasil, el Canadà, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Guatemala, Hondures, Panamà, el Paraguai i el Perú van reclamar als recolzaments internacionals del Palau de Miraflores que afavoreixin una sortida al conflicte. El suport al règim il·legítim té un "impacte negatiu" a la regió.

El Grup Lima considera que la comunitat internacional en el seu conjunt ha d’afavorir un "procés de transició" a Veneçuela que condueixi a eleccions "lliures, justes i transparents", que acabin amb la "usurpació" del poder que ara ostenta Maduro. Els països que conflueixen en el Grup de Lima van cridar a la convergència amb altres entitats internacionals que aborden la qüestió veneçolana, com el Grup de Contacte, en què participen Espanya i uns set estats membres més de la UE a més de l’Uruguai, Costa Rica, l’Equador i Bolívia; o el Mecanisme de Montevideo, integrat per Mèxic, l’Uruguai, Bolívia i el Caricom.

La reunió realitzada a Santiago de Xile va concloure en aquest sentit amb una sol·licitud al secretari general de les Nacions Unides, la seva Assemblea General i al Consell de Seguretat, d’accions per evitar el "deteriorament de la pau i la seguretat" i oferir ajuda humanitària als veneçolans dins i fora del país. El fòrum de països que s’han encolumnat amb l’administració Trump es va expressar al seu torn a favor que el Tribunal Penal Internacional (CPI) intervingui en una crisi que no acaba de resoldre’s. Juan Guaidó, a qui els EUA i uns 60 Governs van reconèixer com a president "encarregat" de Veneçuela, va enviar Julio Borges com a delegat a la reunió celebrada a la capital xilena.

En el marc de les deliberacions, el Canadà va informar sobre noves sancions contra diversos membres del gabinet de Maduro. La cancellera Chrystia Freeland va dir que les penalitats arriben a 43 funcionaris.

"La comunitat internacional i els seus òrgans de legalitat multilateral han de saber que està en curs un criminal pla per agredir militarment Veneçuela", va afirmar la vicepresidenta Delcy Rodríguez a través del seu compte de Twitter. Segons Rodríguez, "funcionaris dels EUA, Colòmbia i el Brasil que comploten per desconèixer la voluntat del poble de Veneçuela" i  "mitjançant la violència militar incorren en delictes de lesa humanitat".

Notícies relacionades

COMANDA DE CARACAS

El Ministeri d’Afers Estrangers veneçolà va anunciar mentrestant que sol·licitarà un Fòrum Arbitral davant del’Organització Mundial de Comerç (OMC) per resoldre les diferències amb comercials amb els EUA i Colòmbia, marcades per pràctiques “il·legals” i “deslleials”. Segons Caracas, en un primer moment Washington va acceptar la fórmula conciliatòria però després no va donar resposta dins dels terminis fixats. Les àrees més afectades des que es va aguditzar el conflicte són hidrocarburs, béns i serveis i criptoactius. "Colòmbia ni tan sols ha donat resposta a la sol·licitud de consultes proposada", s’ha queixat la diplomàcia madurista.