el dilema del Regne Unit

Els europarlamentaris laboristes pressionen Corbyn perquè recolzi un nou referèndum

Temen que els joves i els votants proeuropeus no els recolzin si no hi ha una segona pregunta sobre el 'brexit'

zentauroepp47616813 pedestrians walk past placards featuring britain s prime min190403160540

zentauroepp47616813 pedestrians walk past placards featuring britain s prime min190403160540 / TOLGA AKMEN

2
Es llegeix en minuts

El portaveu del laborisme en el Parlament europeu, Richard Corbett, ha advertit el líder de la formació, Jeremy Corbyn, que milions de votants contraris al ‘brexit’ poden abandonar  la formació si no recolza cap altre referèndum sobre la Unió Europea (UE) en el seu manifest per als comicis de la UE del mes que ve. Corbett, que encapçala el grup de vint europarlamentaris laboristes, va fer la petició per la inquietud que els joves i els votants proeuropeus no els recolzin si no hi ha cap compromís de celebrar una altra consulta, informa el dominical ‘The Observer’.

El líder laborista no ha sigut obertament clar sobre si recolza una altra consulta, anomenada el “vot del poble”, a qualsevol acord sobre el ‘brexit’ que arribi amb el Govern britànic.

“Si el laborisme no confirma el seu recolzament a un vot de confirmació del poble a qualsevol acord del ‘brexit’ en el seu programa electoral, llavors hi haurà una hemorràgia de vots a partits que sí que tenen un missatge clar. D’altra banda, si oferim claredat i un vot de confirmació, podríem tenir bons resultats”, va dir Corbett. Tot i que el laborisme manté les opcions obertes sobre un altre plebiscit en les actuals converses amb el Govern sobre el ‘brexit’, algunes figures destacades de la formació de l’oposició han refusat confirmar aquesta possibilitat.

Un nou pla

Notícies relacionades

Divendres, el ministre d’Economia, Philip Hammond, va assegurar que veu “molt probable” que el parlament britànic presenti un pla per a un segon referèndum sobre el ‘brexit’, tot i que va dir que el Govern manté la seva actitud d’oposar-se a qualsevol nova votació. “És una proposta que podria passar i, amb tota probabilitat, és molt probable que es presenti al parlament en algun moment”, va dir Hammond als periodistes en l’assemblea de primavera conjunta del Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Mundial (BM).

Els 27 països de la UE van acordar, en la seva cimera de dimecres a Brussel·les, concedir al Regne Unit un retard de la seva sortida del club comunitari fins al 31 d’octubre que ve. La pròrroga representa un retard “flexible” del ‘brexit’, i per tant el Regne Unit podrà abandonar la UE una vegada que la Cambra dels Comuns ratifiqui l’acord de sortida. La primera ministra britànica, Theresa May, confia a aconseguir aviat un pacte de retirada amb el laborisme per evitar que, si el país es veu obligat a participar en les eleccions europees de maig, els nous eurodiputats no hagin d’assumir els seus escons al juliol, perquè aleshores el Regne Unit haurà sortit de la UE.