UN DIVORCI COMPLICAT

La UE espera un "pla creïble" de May per donar-li una pròrroga d'un any màxim

Merkel i Macron estudien un termini llarg per evitar un 'brexit' caòtic però posen condicions

En cas que no se celebressin eleccions europees, la sortida es produiria l'1 de juny

zentauroepp47685682 may y merkel190409120946

zentauroepp47685682 may y merkel190409120946 / MICHELE TANTUSSI

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martínez

Ningú a la Unió Europea vol un ‘brexit’ caòtic aquest 12 d’abril, la data límit fixada pels Vint-i-set fa tres setmanes. Ni a Londres, tal com va quedar demostrat aquest dilluns amb l’aprovació d’una nova moció –per 390 vots a favor i 81 en contra– que obliga la primera ministra britànica a sol·licitar un ajornament, ni tampoc a Brussel·les.

Per evitar-ho Theresa May haurà de presentar aquest dimecres un "pla creïble" davant de la cimera d'emergència convocada pel president del Consell Europeu, Donald Tusk.  May ha demanat una pròrroga curta, fins al 30 de juny, per provar de consensuar una solució amb el líder de l'oposició laborista, Jeremy Corbyn, en un diàleg que encara no ha donat fruits però que la majoria de les capitals europees veuen com un element "esperançador" i l'última oportunitat de mantenir viu l'acord de divorci.

En la carta d’invitació, Tusk ha advertit que l’experiència demostra queno hi ha gaires motius per pensar que la Cambra dels Comuns aconseguirà ratificar l’acord de divorci per a finals de juny. Al contrari, “concedir una extensió així augmentaria el risc a una sèrie d’ajornaments curts i cimeres d’emergència”, i crearia noves dates límit que eclipsarien l’activitat política en els pròxims mesos i podrien tornar a situar la UE al caire d’un ‘brexit’ caòtic d'aquí uns mesos. 

Per això, la millor opció al seu judici és una extensió llarga i flexible, que no superi els 12 mesosi que es podria acabar quan quedi ratificat l’acord de sortida.  Però no serà un xec en blanc, ja que Tusk avança "algunes condicions" que se li exigiran a May: no hi haurà reobertura de l'acord de divorci, no es reprendran les negociacions sobre les relacions futures, excepte sobre la declaració política, i el Regne Unit haurà de mantenir una "cooperació sincera durant aquest crucial període de manera que reflecteixi la seva situació com a Estat membre que surt". 

L'esborrany de conclusions preparatori de la cimera estableix a més que si el Regne Unit no compleix la seva promesa de celebrar eleccions europees, la sortida es produirà l'1 de juny.

La decisió final sobre aquest nou termini extra estarà aquest dimecres en mans delsVint-i-set.  Mai va viatjar aquest dilluns a Berlín i París en suport dels dos pesos pesants de la Unió Europea,la cancellera alemanya Angela Merkeliel president francès, Emmanuel Macron. La cancellera es va mostrar oberta a una pròrroga fins a “principis del 2020”, segons va manifestar en una reunió del seu partit.

Les condicions de París

França, per la seva part, no es tanca a atorgar a Londres una pròrroga, sempre que Theresa May ofereixi garanties "sòlides" que no es posarà en perill el funcionament de les institucions europees, segons van assenyalar aquest dimarts fonts de l'Elisi en relació amb la trobada entre Macron i May, informa Eva Cantón.

Això significa que, si el Regne Unit segueix en el club comunitari fins que May aconsegueixi arrencar alParlament britànicun acord per sortir de manera ordenada, el país no podrà participar en les decisions amb conseqüències a llarg termini, com l’elecció del president de la Comissió Europea o l’aprovació del pressupost comunitari per als pròxims set anys.

Les mateixes fonts han deixat clar també que els Vint-i-set estan units tant sobre el fons com sobre el mètode de negociació amb Londres i que durant el temps addicional concedit a May no espactarà la relació futura amb la UE. “Això només serà possible quan el Regne Unit estigui fora”.

Mentrestant, el negociador en cap de la UE, Michel Barnier, ha recordat que una pròrroga haurà de respondre a un objectiu concret . "Una pròrroga ha de ser útil, per donar més temps si és necessari a coronar amb èxit el procés polític" i "ha de ser proporcional a l'objectiu que es pretén", ha avisat després de la reunió preparatòria de ministres d'assumptes europeus i sense necessitar terminis.

Les eleccions europees

Notícies relacionades

La decisió del Regne Unit de començar amb els preparatius per celebrar eleccions europees a finals de maig ha tranquil·litzat a Brussel·les. Però aquest compromís no és suficient. Els 27 volen garanties que Londres actuarà sota una "una cooperació sincera" mentre continuï sent estat membre i no torpedinarà les decisions i les negociacions europees, com la negociació del nou pressupost plurianual o l'elecció dels futurs càrrecs europeus. 

"¿Quin paper vol tenir el Regne Unit durant aquesta extensió i en quin tipus de decisions vol participar?”, ha preguntat la secretària d'assumptes europeus francesa, Amélie de Montchalin. El seu país és partidari de mantenir la fermesa cap a Londres i en cas d'anar a una prolongació llarga imposar un termini màxim de nou mesos, fins a finals d'any, subjecte a avaluacions trimestrals. La decisió final, aquest dimecres.