CRIM POLÍTIC A L'ÀSIA

La vietnamita acusada de l'assassinat del germà de Kim Jong-un, condemnada a tres anys i quatre mesos

L'única detinguda per la mort del nord-coreà Kim Jong-nam el 2017 pot sortir de la presó al maig

vietnamita / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

La vietnamita responsable de la mort de Kim Jong-nam, germanastre de líder nord-coreà, Kim Jong-un, el 2017 Kuala Lumpur ha sigut condemnada a tres anys quatre mesos de presó després d’un acord amb la fiscalia, pel qual podria ser alliberada al maig. Després del recent alliberament de la indonèsia Siti Aisyah, Doan Thi Huong és l’única detinguda per l’assassinat del díscol hereu del Govern de la República nord-coreanaorganitzat per quatre nord-coreans que estan en parador desconegut.

Somrient, però encara emmanilladaThi Huong ha baixat les escales dels jutjats escortada per la policia malàisia al crit de "soc feliç". Huong, la condemna de la qual acaba el juny del 2020, podria sortir en llibertat a començaments de maig si el Departament de Presons accepta una reducció d’un terç de la condemna per bon comportament, ha revelat el seu advocat.

Huong tenia previst aportar aquest dilluns el seu testimoni davant del jutge després de diversos retards en l’inici del torn de la defensa, però abans d’iniciar la jornada la fiscalia va proposar rebaixar els càrrecs d’"assassinat premeditat", penat amb la mort, al delicte de "causar dany voluntari amb una arma perillosa", castigat amb un màxim de 10 anys de presó. Després d’una breu aturada, la vietnamita s’ha declarat culpable davant el magistrat, segons ha informat la fiscalia. 

"Arma de destrucció massiva"

Huong va assaltar Kim, juntament amb la indonèsia Siti Aisyah, a la terminal de sortides de l’aeroport  de la capital malàisia el 13 de febrer del 2017 i li va fregar el rostre amb un potent neurotòxic que va segar en minuts la vida del nord-coreà. Les dues dones es van declarar innocents després de la seva detenció i han assegurat que creien que participaven en una broma per a un programa de televisió quan van refregar la víctima amb una substància que elles creien inofensiva, i que en realitat es tractava de l’agent nerviós VX, considerat com a arma de destrucció massiva per les Nacions Unides.

A diferència de la indonèsia, Huong va ser captada per les càmeres de seguretat rentant-se les mans instants després als lavabos de l’aeroport, la qual cosa va ser utilitzat per la fiscalia com a prova que sabia de la toxicitat del producte que va utilitzar. La sentència contra la vietnamita i el sobtat alliberament a començaments de març d’Aisyah, gràcies a la mediació diplomàtica d’Indonèsia, deixa pràcticament tancat i amb moltes incògnites un assassinat que recorda a l’època de la guerra freda.

Ruptura de les relacions diplomàtiques

Corea del Sud i els Estats Units atribueixen a la intel·ligència del règim nord-coreà l’assassinat. La investigació del crim ha fet malbé les fins aleshores cordials relacions diplomàtiques entre Malàisia i Corea del Nord. Els dos països han trencat diversos acords bilaterals, van expulsar recíprocament els ambaixadors i van ordenar la retenció temporal de ciutadans, resolta dies més tard.

Segons la investigació de la policia malàisia, l’assassinat  va ser organitzat per quatre nord-coreansRi Ji-hyonHong Song-hacO Jong-gil i Ri Jae-nam, que van contractar les dues dones utilitzant noms i nacionalitats diferents. Els quatre sospitosos es troben en parador desconegut després d’abandonar Kuala Lumpur amb avió hores després de la mort de Kim i després de presenciar des de la distància al mateix recinte aeroportuari l’execució  del pla.

Notícies relacionades

Kim Jong-nam, germà díscol de Kim Jong-un per part de pare, va estar considerat al seu dia el favorit a heretar la cúpula del règim nord-coreà, però va caure en desgràcia el 2001 i va viure els seus últims anys a l’exili. El nord-coreà, que viatjava amb un passaport amb el pseudònim Kim Chol, es disposava a viatjar a Macau, on residia quan va ser assaltat per la indonèsia i la vietnamita.

Per la seva part, Corea del Nord afirma que la mort del ciutadà nord-coreà Kim Chol va ser causada per un atac cardíac i acusa les autoritats malàisies de conspirar en aquest cas junt amb Washington i Seül