El germà díscol de Kim Jong-un, assassinat a Malàisia

Kim Jong-nam ha sigut enverinat per dues dones en un aeroport

zentauroepp37290250 files  this file photo taken may 4  2001 shows kim jong nam 170214131036

zentauroepp37290250 files this file photo taken may 4 2001 shows kim jong nam 170214131036 / TOSHIFUMI KITAMURA

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Mickey Mouse li va esguerrar la vida a Kim Jong-nam. El destí l’empenyia a honrar la tradició familiar, llançar míssils i ordenar assajos nuclears, prometre la destrucció 'urbi et orbi' i martiritzar el seu poble des de la comoditat palatina a Pyongyang. Però Jong-nam ha acabat en una 'morgue' malàisia i aquestes tasques les exerceix avui el seu germanastre Kim Jong-un. Aquest es va imposar en la carrera successòria després que el primer arruïnés el seu avantatge amb un viatge a Disneyland que va deshonrar el seu pare i el país. I és més que probable que hagi sigut el promotor de la seva eliminació.

Kim Jong-nam va ser assassinat dilluns en una concorreguda terminal de l’aeroport internacional de Kuala Lumpur. La policia malàisia va informar de la mort d’un coreà d’uns 40 anys denominat Kim de cognom. La versió de l’assassinat no ha sigut confirmada oficialment, però tota la premsa sud-coreana la secunda. Dues agents nord-coreanes el van punxar amb agulles enverinades i van fugir en taxi després de comprovar els primers símptomes en la seva víctima. Jong-nam va morir a l’ambulància que el traslladava a l’hospital de Putrajaya.

Malàisia intenta ara identificar i detenir les atacants, però les esperances són mínimes. Els agents de l’últim règim estalinista del món saben com esvair-se després de cometre audaços assassinats a l’estranger, especialment a Corea del Sud. El 'modus operandi' certifica que Corea del Nord és un fòssil de la guerra freda, no tan sols per la seva delirant ideologia i pels filats, sinó per perseverar en aquest espionatge que tan bé va descriure John Le Carré.

FILL D’UNA BALLARINA

Aquest crim liquida una densa biografia. Jong-nam era el fill de Kim Jong-il, l’antic líder, i Sung Hae-rim, una ballarina sud-coreana. Sung, que va exercir de concubina, va morir a Moscou el 2002. Com a primogènit, Jong-nam estava destinat a ocupar la tercera baula de l’estirp Kim. Va estudiar a Suïssa i Rússia, va exercir un alt càrrec al Ministeri de Seguretat Pública i va acompanyar el seu pare en els seus rars viatges a la Xina. Un militar nord-coreà desertat i el cuiner japonès de palau van confirmar que era el virtual successor.

Però la seva vida va descarrilar el 2001 a l’aeroport de Tòquio. Allà va ser detingut per la policia quan intentava entrar al Japó amb un passaport fals en què figurava en mandarí el seu àlies d’'Osset gras'. Volia visitar el parc local de Disneyland. Va ser deportat a Pequín. Allò va ser una vergonya diplomàtica per a l’inflamat ego nord-coreà.

Des d’aleshores, Jong-nam gaudia d’un exili daurat a la Xina. La premsa local ha certificat que malgastava la seva fortuna als casinos de Macau, passava temporades a Pequín i viatjava amb regularitat al Sud-est Asiàtic per disfrutar de les seves nòvies. Pyongyang pagava les factures a canvi que no esvalotés.

TRACTE TRENCAT PER UN LLIBRE

Notícies relacionades

Aquest tracte va quedar trencat fa cinc anys per un llibre d’un periodista japonès en què Jong-nam qualificava la successió dinàstica d’«acudit» i vaticinava el col·lapse immediat del règim del seu germanastre. Prometia que no tenia cap intenció de liderar la seva pàtria, però les seves declaracions traspuaven ressentiment. L’aixeta es va tallar arran d’aquell llibre i Jong-nam fins i tot va arribar a ser expulsat d’un hotel de l’excolònia portuguesa per una factura impagada. En aquell llibre també va revelar que Pequín el protegia. La rumorologia dels afers palatins nord-coreans assegura que la Xina el reservava per si el règim s’enfonsava. L’única certesa és que Jong-nam havia esgotat la paciència del seu germà petit. Després de la seva mort, la premsa local va informar que ja havia sobreviscut a dos intents d’assassinat anteriors.

La paranoia del tirà de Corea del Nord explica la febril neteja d’alts càrrecs dels últims anys. L’execució de Jong-nam suposa la de més importància des que l’any 2013 va ser afusellat Jang Song-thaek, tutor i oncle de Kim Jong-un. No hi ha vincle familiar prou pròxim ni país prou llunyà per impedir les purgues nord-coreanes.