Maduro inhabilita Guaidó per exercir càrrecs públics durant 15 anys

Les autoritats veneçolanes l'han revocat com a president de l'Assemblea Nacional

Venezuelan opposition leader Juan Guaido  who many nations have recognized as the country s rightful interim ruler  attends a rally against Venezuelan President Nicolas Maduro s government in Caracas  Venezuela  March 14  2019  REUTERS Marco Bello

Venezuelan opposition leader Juan Guaido who many nations have recognized as the country s rightful interim ruler attends a rally against Venezuelan President Nicolas Maduro s government in Caracas Venezuela March 14 2019 REUTERS Marco Bello / MARCO BELLO (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El conflicte entre el madurisme i l’oposició ha pujat un altre esglaó. El contralor general de la República, Elvis Amoroso, va inhabilitar durant 15 anys el líder parlamentari Juan Guaidó, a qui els EUA i uns altres 50 països reconeixen com a“president encarregat” de Veneçuela. Amoroso va prendre aquesta decisió per considerar que havia falsejat la seva declaració jurada i a causa de “les despeses exagerades en el seu estil de vida” que no poden ser justificades. El funcionari va exposar la seva sospita davant els91 viatges que Guaidó va fer a l’estranger abans d’autoproclamar-se mandatari interí, el 23 de gener. En els fets, la mesura significa una revocació del seu càrrec com a màxima autoritat de l’Assemblea Nacional (AN). Però Guaidó no té en compte les accions preses pels poders de l’Estat perquè considera que han sigut usurpats. “No existeix contralor, no existeix cap constituent. El Parlament nacional legítim és l’únic que pot designar un contralor, a aquest senyor el van activar i li van treure la pols per fer por als hotels que ens van allotjar”, va dir.

Els desconeixements són recíprocs. El Tribunal Suprem opina que el Congrés està en desacatament i els seus dictàmens no tenen validesa. Per tant, els analistes polítics es preguntaven si la inhabilitació és un gest que quedarà a l’aire o es tracta del pas que precedeix una jugada més audaç per part del madurisme. L’anunci d’Amoroso es coneix quan s’intenta normalitzar per complet el sistema elèctric col·lapsat després de la segona gran apagada, i a poques hores de la manifestació convocada per Guaidó per repudiar aquells que assenyala com a responsables de la crisi energètica. La protesta de dissabte busca generar una sensació de superioritat al carrer a l’oposició, en un moment que comencen a sorgir dubtes sobre l’eficàcia del pla traçat per fer fora del poder Maduro.

Alhora del pronunciament del contralor, aquest dijous el fiscal general, Tarek William Saab, va responsabilitzar els opositors dels atacs soferts al sistema elèctric. Va dir que el que s’ha buscat amb l’apagada és crear “una explosió social induïda”.D’acord amb Saab, “volen desencadenar una crisi de caràcter social a Veneçuela. És impossible pensar que les mateixes autoritats de l’Estat farien aquestes coses per generar angoixa en la població”. Tres fiscals estan investigant el que va passar a la presa del Guri. “La calamitat que estem vivint està emmarcada en la corrupció, la desídia, l’abandonament i la incapacitat”, va insistir Guaidó

Jorge Rodríguez, ministre de Comunicació i portaveu habitual de Maduro, ha assegurat que els últims dos anys “l’oposició feixista ha perpetrat més de 250 atacs”contra el sistema elèctric. “No podem cantar victòria encara però hem de sentir-nos orgullosos de les victòries que hem aconseguit”, va dir sobre el restabliment de l’energia. Mentre el país es va estar sense llum, els veneçolans van tornar a experimentar les mateixes dificultats que van patir des del 8 de març, i durant més de 100 hores, quan el territori es va quedar a les fosques.

Notícies relacionades

La nova fase de la disputa entre el Govern i l’oposició és alhora un capítol de l’enfrontament internacional entre els Estats Units i Rússia. Després que Donald Trump reclamés a Moscou la sortida de les tropes estacionades a Veneçuela, la portaveu de Ministeri d’Exteriors de Rússia, Maria Zakhàrova, va respondre: “Rússia no altera l’equilibri de forces a la regió (llatinoamericana), no amenaça ningú”.

La redacció d’EL PERIÓDICO està treballant en aquests moments per ampliar aquesta informació, que passarà a actualitzar d’aquí uns minuts. Si voleu rebre al mòbil alertes sobre aquesta notícia o d’altres us podeu descarregar les aplicacions perAndroid o IOS. Per rebre cada dia al correu electrònic les notícies, reportatges i articles d’opinió publicats a elperiodico.com, dona’t d’alta als nostres butlletins informatius. També us podeu subscriure per consultar ‘online’ l’edició impresa o rebre-la diàriament al domicili, disfrutareu de tots els avantatges i descomptes de pertànyer al Club TR3SC.