SESSIÓ AL SENAT

Itàlia aprova la controvertida llei de legítima defensa

La norma, impulsada per Salvini, permet repel·lir un assalt a domicili amb una arma legal

zentauroepp47534039 epa894  roma  italia   28 03 2019   el ministro del interior190328193530

zentauroepp47534039 epa894 roma italia 28 03 2019 el ministro del interior190328193530 / GIUSEPPE LAMI

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Senat italià ha donat llum verda definitiva a una controvertida llei de legítima defensa promoguda per la ultradretana Lliga de Matteo Salvini i que permet repel·lir un assalt a un domicili amb l’ús d’una arma legal. La llei, que amplia la ja existent sobre el dret a la legítima defensa, va ser aprovada per laCambra altaen tercera lectura per 201 vots a favor, 38 en contra i 6 abstencions.

Han votat a favor els senadors dels dos partits que governen en coalició, la Lliga i l’antisistema Moviment 5 Estrelles, així com els de Forza Italia (centredreta) de Silvio Berlusconi, i els ultradretans Fratelli d’Italia, mentre els vots en contra han vingut del Partit Demòcrata (centreesquerra, en l’oposició) i tres del grup mixt.

Amb la nova norma s’introdueix el principi que la defensa és “sempre” legítima i que “no éspuniblequi hagi comès el fet al veure’s obligat per la necessitat de defensar un dret propi contra un perill, sempre que la defensa sigui proporcional a l’ofensa”. Entre altres coses, autoritza a la legítima defensa al domicili qui tingui “una arma legal o un altre mitjà idoni”. També s’exclou la punibilitat si la defensa s’ha fet “en un estat degreu torbació,derivada d’una situació d’alt perill”.

La llei, que també augmenta les penes per als robatoris domiciliaris i els supòsits d’“invasió de domicili”,ha sigut criticada per experts jurídics al llarg de la seva tramitació i alguns han vist fins i tot aparences d’“inconstitucionalitat”.

Eufòria

"¡Quina jornada més esplèndida. És un regal que fa temps que volíem fer als italians”, va escriure a Twitter un exultant Salvini.

Notícies relacionades

“Després d’anys de polèmica, s’ha adoptat el sacrosant dret a la legítima defensa per a aquells que són agredits a la seva pròpia llar, al seu bar, al seu restaurant. No es distribueixen armes, no es legitima el Far West, però s’està amb els ciutadans de bé. Des d’avui els delinqüents saben que assaltar a Itàlia és més difícil", ha comentat el vicepresident del Govern i ministre de l’Interior després de l’aprovació.

Salvini ha mostrat als fotògrafs una samarreta amb la llegenda La defensa és sempre legítima i ha insistit que fa "15 anys que lluita per aquesta batalla". "Permetin-me celebrar aquest resultat no per la Lliga sinó pels italians", ha asseverat. 

Temes:

Senat Itàlia