INICIATIVA PIONERA

Taxi només per a dones a Egipte

Desenvolupen una 'app' similar a Uber però només per a dones per evitar l'assetjament sexual

taxi-cairo vid 26 120707 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Carles Grau Sivera / Efe

Dos homes egipcis que van estudiar a Londres es van inspirar en el rol actiu de les dones en una societat oberta com la britànica i van tornar al seu país natal per llançar una ‘app’ de taxi femení per posar fre al’assetjament sexual  i oferir feina a les dones, les més afectades per l’atur a Egipte.

Mostafa El Kholy i Abdallah Hussein, dos joves egipcis de 26 anys, van posar en marxa fa dos mesos Fyonka (llaç, en àrab), una ‘app’ similar a Uber però que només elles poden fer servir, tant conductores com clientes.

"A Londres vam veure que les dones tenen un paper prominent en la societat. Poden treballar en qualsevol cosa i són lliures de fer el que vulguin", expliquen a Efe els emprenedors, que lamenten que a Egipte hi hagi "barreres familiars i socials" que impedeixen a les dones treballar en certs sectors, com el taxi.

Actualment, aquest país de 100 milions de persones només compta amb una població activa de 5,3 milions de dones, que a més tenen una taxa d’atur del 21,4 %, dada que triplica la dels homes, segons l’agència d’estadístiques estatal.

Ara, Fyonka ocupa una trentena de conductores i n’està entrenant 200 més per a, a poc a poc, obrir la porta a "llocs de treball tradicionalment no acceptables" per a dones, tot i que aquesta no és la seva única comesa.

D’acord amb dades de les Nacions Unides, 4 de cada 5 dones pateixen diàriament alguna forma d’assetjament sexual als taxis i al transport públic d’Egipte, un país en el qual el 99,3 % de les dones han sigut assetjades o assaltades sexualment en algun moment de les seva vida, segons la mateixa institució.

"És per tot això que vam voler fer alguna cosa per a les dones egípcies", expliquen els empresaris, que van veure un "nínxol de mercat" a Egipte des de Londres, a 3.500 quilòmetres del Caire.

Les mirades, els comentaris i els acostaments des del seient del conductor són constants, per això "moltes joves demanaven aquest servei a causa de la inseguretat que existeix", relata a Efe El Kholy.

"Sanes i estàlvies"

Nermin Nour és conductora, ha treballat per a altres empreses de taxi i, tot i que assegura que personalment no ha patit cap "incident greu", als seus 45 anys ha decidit unir-se a la flota de 30 conductores de Fyonka per garantir la seva pròpia seguretat i per assegurar que les joves egípcies arribin "sanes i estàlvies" a casa.

Nour afirma que, en el millor dels casos, els conductors "parlen de forma insinuant a les noies, fumen dins del cotxe mentre les miren per fer-les sentir incòmodes", el motiu principal pel qual les egípcies opten sempre per asseure’s als seients posteriors.

L’any passat es va generar una gran controvèrsia a les xarxes socialsd’Egipte  quan una jove cairota va difondre un vídeo en el qual bufetejava un taxista després que aquest li acariciés la cama, una situació que va decidir denunciar per trencar el silenci que guarden milers d’egípcies diàriament.

"És obvi que [Fyonka] és més segur per a les dones, es poden asseure d’una forma natural sense haver de preocupar-se per la seva posició corporal i sense cap risc", assenteix la conductora.

Botó d’emergència

Amb l’‘app’, disponible des de fa unes setmanes, la usuària determina un punt de recollida i destí i, per garantir la seguretat de les pilots i les clientes, el sistema incorpora un sistema de confirmació visual i un botó d’emergència que permet bloquejar el cotxe en cas que l’usuari no sigui una dona.

Notícies relacionades

Després del llançament del servei, El Kholy i Hussein asseguren que van rebre crítiques pel fet que dos homes dirigissin un projecte exclusiu per a dones, però ells rebutgen que es tracti de "paternalisme".

"Volem apoderar les dones i per a això són els homes que han de canviar perquè no hi ha igualtat de gènere. Per això treballem en aquesta iniciativa, per canviar-nos a nosaltres mateixos", sentencia El Kholy.

Temes:

Egipte