FRATERNITAT MULTICULTURAL

Un vídeo promou l'ús del hijab en solidaritat amb les musulmanes de Nova Zelanda

La campanya arrenca quan es compleix una setmana de l'atemptat terrorista d'ultradreta en dues mesquites a la localitat de Christchurch

514dd5ed-8320-4f1b-a54f-cd49c8cda769-hd-web / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico/ Efe

Una campanya promou l’ús del hijab (vel islàmic), en solidaritat amb les musulmanes a Nova Zelanda, quan es compleix una setmana de l’atemptat terrorista d’ultradreta  que ha deixat 50 morts i mig centenar de ferits en dues mesquites a la ciutat de Christchurch.

"És imprescindible que cada dona se senti segura al seu país, incloent-hi les dones musulmanes. Nova Zelanda és una societat inclusiva i un boig no pot canviar això. Ningú ha de tenir por d’expressar  la seva cultura", va dir Raewyn Rasch, cocreadora de la campanya 'Mocadors en solidaritat’.

Amb un vídeo en el qual hi apareix una jove rossa posant-se un mocador al voltant del cap com un hijab, es llança aquesta campanya a Facebook fent-se eco del lema encunyat per la primera ministra neozelandesa, Jacinda Ardern: "Ells som nosaltres, som un".

Ardern ja va utilitzar un hijab el dia després de la tragèdia, quan va viatjar a Christchurch per donar el seu recolzament a les víctimes, les seves famílies i la comunitat musulmana, unes imatges que es van fer virals per l’empatia i la solidaritat que va mostrar la dirigent després de l’atemptat.

Campanya solidària amb els musulmans

"Els neozelandesos han buscat diverses maneres d’expressar el seu recolzament a la comunitat musulmana", va precisar Rasch, al recalcar que no sap quantes persones s’uniran a la iniciativa de la seva campanya.

A la seva pàgina de Facebook, algunes persones –com Gee Jalil– li donen les "gràcies pel seu recolzament" abans d’afegir: "M’ha tocat el cor", mentre que les promotores de la campanya asseguren que el Consell Nacional de Dones Islàmiques del país els ha dit que "el dia dels mocadors  pot ser una de les millors maneres de mostrar solidaritat".

No obstant, també han aparegut algunes veus crítiques que qualifiquen la idea de "ridícula" o "equivocada". Alguns musulmans a Nova Zelanda expressen que senten  por al sortir al carrer, sobretot les dones, per temor dels insults o agressions de grups neonazis i supremacistes blancs.

Record a les víctimes

Aquestes iniciatives de solidaritat amb el hijab s’han celebrat en el passat en diversos països com Austràlia, en recolzament de les musulmanes i el seu dret a portar el vel.

Notícies relacionades

La campanya coincideix amb el retorn dels musulmans a les mesquites per a la tradicional pregària Yumu'ah de divendres, una jornada que serà transmesa per la cadena nacional amb dos minuts de silenci a tot el país en record de les víctimes.

L’australià Brenton Tarrant ha sigut acusat com a autor de l’atac contra les mesquites d’Al-Noor  i Linwood, en les quals va disparar a boca de canó contra els feligresos que eren al seu interior per a la pregària de divendres.