ATEMPTAT TERRORISTA

Facebook elimina 1,5 milions vídeos de la matança a la mesquita de Nova Zelanda

El terrorista Brenton Tarrant va transmetre en directe la matança durant 17 minuts

A still image taken from video circulated on social media, apparently taken by a gunman and posted online live as the attack unfolded, shows him driving in Christchurch, New Zealand, March 15, 2019.   Social Media Website/Handout via REUTERS TV  ATTENTION EDITORS -  THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES

A still image taken from video circulated on social media, apparently taken by a gunman and posted online live as the attack unfolded, shows him driving in Christchurch, New Zealand, March 15, 2019. Social Media Website/Handout via REUTERS TV ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES / SOCIAL MEDIA (SOCIAL MEDIA WEBSITE/via REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Reuters

Facebook ha informat aquesta matinada que ha aconseguit eliminar 1,5 milions de vídeos en tot el món de l’atac a la mesquita de Nova Zelanda mesquita de Nova Zelandales primeres 24 hores després de l’atac comès per Brenton Tarrant, un australià que es defineix com a supremacista blanc. “Durant les primeres 24 hores vam eliminar 1,5 milions de vídeos de l’atac en tot el món, dels quals més d’1,2 milions van ser bloquejats mentre es carregaven...”, va dir Facebook en un tuit.

La companyia ha afegit que també està eliminant totes les versions editades del vídeo que no mostren contingut gràfic per respecte a les persones afectades pel tiroteig a la mesquita i les preocupacions de les autoritats locals.

Matança retransmesa durant 17 minuts

El número de morts en els tirotejos a la mesquita de Nova Zelanda es va elevar a 50 diumenge. El terrorista Brenton Tarrant, de 28 anys, va atacar dues mesquites divendres i va retransmetre en viu els atacs a Facebook durant 17 minuts utilitzant una aplicació dissenyada per a entusiastes dels esports extrems. Les còpies es van compartir ràpidament a les xarxes socials.

La primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern, va dir aquesta matinada que les xarxes socials han de respondre sobre el seu rol en la retirada de continguts després que la matança de Christchurch fos retransmesa en directe per Facebook.

“Vam fer el que vam poder per retirar imatges que van circular després de l’atac terrorista. Però al final facilitar la retirada depèn d’aquestes plataformes. Crec que hi ha diverses qüestions que mereixen una resposta”, va dir Ardern a la roda de premsa.

La primera ministra també va indicar que ha estat en contacte amb la cap d’operacions de Facebook, Sheryl Sandberg, després de l’assalt a les dues mesquites que ha causat 50 morts i 50 ferits.

Reunió amb Facebook

Preguntada per si la xarxa social hauria d’aturar el servei de ‘streaming’, Ardern va dir que “aquesta és una qüestió que vull discutir amb Facebook”.

“És una qüestió que afecta més enllà de Nova Zelanda però això no significa que no puguem jugar un rol actiu en la recerca de solucions”, va assegurar la dirigent.

Notícies relacionades

“Continuem treballant sense parar per retirar contingut infractor”, va dir a través de Twitter la representant de Facebook a Nova Zelanda, Mia Garlick.

“En respecte a les persones afectades per aquesta tragèdia i les preocupacions de les autoritats locals, també estem retirant versions editades del vídeo que no mostren contingut explícit”, va afegir.