TERRORISME SUPREMACISTA

Matança ultra a Nova Zelanda

Un terrorista d'extrema dreta de nacionalitat australiana assassina 49 persones i en fereix més de 40 amb una arma automàtica

0680ec81-f3a8-4828-b8c2-301ea0eff9dd-hd-web / periodico

4
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

L’extrema dreta ha colpejat Nova Zelanda amb l’atemptat més devastador de la seva història. Un atac a dues mesquites a Christchurch ha deixat 49 morts i 48 ferits. “És un dels dies més foscos de Nova Zelanda”, ha sintetitzat la primera ministra, Jacinda Ardern.

Tres persones han sigut detingudes. Contra una s’han presentat càrrecs d’assassinat i compareixerà aquest dissabte davant la justícia. Als altres dos els han trobar armes i s’investiga el seu grau d’implicació en la matança. Un quart detingut ha sigut posat en llibertat després de descartar els seus vincles amb la matança.

La policia, que ja no busca més sospitosos, no ha revelat cap nom. Tot apunta que un és l’australià Brenton Tarrant, de 28 anys, que ha retransmès en directe per les xarxes socials la matança. El vídeo, amb la perspectiva subjectiva dels videojocs, ha sigut gravat probablement amb una càmera acoblada al casc. Mostra el sospitós conduint el seu cotxe cap a la mesquita, agafant un arsenal tunejat amb pintures i números diversos i disparant a tot el que es mou. Vesteix uniforme militar i canvia els seus carregadors tan aviat els buida. Són dos minuts de ràfegues que deixen una amalgama de cossos inerts. “No tenia temps ni per apuntar; hi havia massa objectius”, se l’escolta quan ja és de nou al vehicle i amb les sirenes de fons. Les plataformes s’han esforçat a bloquejar aquesta gravació de 17 minuts quan ja s’havia estès per les xarxes.

Edificis molt pròxims

A les dues mesquites, plenes de centenars de fidels durant les pregàries de divendres, tot just les separen set quilòmetres a l’avinguda de Linwood. L’atac ha sumit en l’estupefacció, primer, i en l’horror, després, la tercera ciutat del país. La policia ha guardat les entrades d’hotels i hospitals, ha recomanat als veïns protegir-se a casa i no anar a cap mesquita del país. El Govern ha elevat l’alarma al màxim nivell i el comissari de policia, Mike Bush, ha revelat que s’havien trobat més armes automàtiques i un cotxe carregat de bombes als voltants dels centres de culte.

Els terroristes, segons les primeres investigacions, també planejaven atacar un hospital. De l’atemptat s’ha salvat per escassos minuts l’equip bengalí de criquet, que entrava a la mesquita quan s’han produït els trets. "Estan sans i estalvis, però, encara, commocionats. Hem demanat a l’equip que es quedés al seu hotel", ha declarat a l’AFP un portaveu. El seu partit contra la selecció de Nova Zelanda ha sigut cancel·lat.

Consternació

"He vist morts pertot arreu. N’hi havia tres al passadís, a la porta d’entrada i dins de la mesquita. No entenc com algú ha pogut fer-los això, a aquestes persones, a qualssevol; és ridícul", comentava el veí Len Peneha a l’agència AP. Un ciutadà palestí assegurava haver vist com el terrorista li disparava al cap a un fidel. "He sentit tres trets ràpids i després d’uns deu segons tot ha començat de nou. De segur que ha sigut una arma automàtica, perquè ningú pot prémer el gallet tan ràpidament", ha dit.

Ramzan Ali ha revelat que l’atacant ha recarregat almenys set vegades la seva arma i que ell ha sigut l’últim a abandonar la mesquita Al Noor. “Que sortissin 300 persones no ha sigut fàcil, perquè [el terrorista] ha entrat per la porta principal”, ha dit al diari 'New Zealand Herald'. “La gent corria i de sobte la veies caure. Alguns sagnaven fins a morir. Ha sigut horrible”, ha afegit Nour Tavis.

Grups supremacistes

El primer ministre australià, Scott Morrison, ha parlat d’“un atac de l’extrema dreta”. Arden ha condemnat aquesta ideologia: “Vosaltres ens heu elegit a nosaltres, però nosaltres us rebutgem per complet i us condemnem”, ha dit. L’alcaldessa, Liannne Dalziel, ha resumit el clima: “Això ha sigut un imprevist sortit del no-res; no és el que un espera que passi en un lloc com Nova Zelanda”,ha asseverat.

La policia ha revelat després que cap dels tres sospitosos era en les llistes de potencials terroristes malgrat que és coneguda l’existència de grupuscles supremacistes a la ciutat.  

Horas abans de l’atemptat ha sigut penjat un manifest, probablement pel sospitós australià, a Twitter i a un fòrum freqüentat per extremistes de dretes. Mostra armes, llistes d’herois blancs, cita aquella “teoria del reemplaçament” que lamenta la presumpta desaparició dels “pobles europeus” i es proclama feixista: “Per una vegada, aquell que anomeneu feixista és en realitat un feixista”, afirma.

Commoció general

Notícies relacionades

L’atemptat ha commocionat especialment la comunitat musulmana, només un 1% de la població neozelandesa segons l’últim cens de 2013. “Moltes de les víctimes podien ser immigrants o, fins i tot, refugiats aquí. Són dels nostres i les persones que han perpetrat aquests actes no ho són”, ha afirmat la primera ministra.

Nova Zelanda no està acostumada a les explosions de violència. Els assassinats amb arma de foc només han superat la desena anual una vegada en l’última dècada. És paradoxal aquest assossec amb l’abundància d’armes: n’hi ha 1,2 milions de registrades sobre una població de 4,8 milions. La normativa va ser endurida després que un home matés 11 adults i dos nens de sis anys arran d’una discussió veïnal a la ciutat costanera d’Aramona el 1990. Però encara avui n’hi ha prou d’haver complert els 16 anys i d’haver superat un curs de seguretat per aconseguir una llicència.

Temes:

Nova Zelanda