ELECCIONS A TAILÀNDIA

'L'Almodóvar tailandesa', la primera transsexual candidata al Parlament

tailandia / periodico

3
Es llegeix en minuts
Alfredo García / Efe

Coneguda coml’Almodóvar tailandesa per la temàtica i els colors de les seves pel·lícules, la cineasta Tawarin Sukkhapisit s’ha convertit en la primera transsexual que es presenta com a candidata al Parlament de Tailàndia de cara a les eleccions del pròxim 24 de març.

Tawarin figura en la llista electoral del partit emergent Anakot Mai (Nou Futur), fundat fa tan sols un any com una força progressista, per fer front al poder dels militars que governen el país des del cop d’Estat del 2014.

La popularitat d’Anakot Mai  no ha fet més que créixer, sobretot entre l’electorat més jove. "El lema del partit és ‘Tots som iguals’ i això em va atreure. Després vaig venir a parlar amb la gent i vaig acabar estant entre les 10 primeres candidates del partit, la qual cosa garanteix que estaré al Parlament", explica Tawarin.

La cineasta va ser la primera transsexual en registrar-se com a candidata, però no és l’única que es presenta en aquestes eleccions, en què hi ha fins i tot una candidata a primera ministra, Pauline Ngarmpring, del minoritari Partit Mahachon.

Legalització del matrimoni gai

Entre els plans de Tawarin i el seu partit hi ha la legalització del matrimoni entre persones del mateix sexe, després que la junta militar que governa el país aprovés les unions com aparelles de fet entre homosexuals el mes de desembre passat, una mesura que la candidata considera insuficient.

"La llei de parelles de fet no és igualitària, vull canviar la llei que defineix el matrimoni com 'la unió entre un home i una dona' per ‘la unió entre dues persones’. Abans de canviar qualsevol llei cal consultar la gent, però ¿quin problema hi pot haver si el matrimoni igualitari no treu cap dret a ningú?", explica la cineasta.

Política a través del cine

Tawarin va saltar a la fama el 2010 quan la seva pel·lícula Insects in the backyard (Insectes al pati del darrere), que relata la història d’una transsexual –interpretada per la mateixa Tawarin– i els seus dos fills, fos prohibida per la censura, si bé set anys després va aconseguir projectar-la després de retallar una breu escena.

"No he abandonat la meva carrera com a productora i directora i no la separo de la política, que sempre m’ha interessat. Les meves pel·lícules sempre han sigut polítiques, perquè parlen de la diversitat sexual i aquest és un tema polític", assevera Tawarin.

Tailàndia és coneguda per la seva relativa tolerància envers la transsexualitat i la comunitat LGBT però, segons Tawarin, la societat del seu país no és lliure de prejudicis. "És cert que a Tailàndia no hi ha violència contra els col·lectius LGBT, però la gent no acaba d’entendre o acceptar la igualtat, només s’accepta la gent LGBT que no són membres de la seva família", explica.

"La meva lluita no es limita a arribar al Parlament, el meu objectiu és que les sigles LGBT no siguin necessàries, perquè tothom arribi a veure la diversitat sexual com a una cosa normal i no es jutgi ningú per la seva orientació sexual", sentencia Tawarin.

Eleccions a la vista

Fa més d’una dècada que el país està sumit en un conflicte polític entre els partidaris del’ex primer ministre exiliat Thaksin Shinawatra, deposat en un cop d’Estat el 2006 –que han guanyat totes les eleccions convocades des del 2001– i les elits monàrquiques de la capital, que compten amb el recolzament de l’Exèrcit.

Tawarin afirma que cap dels dos bàndols ha recolzat la comunitat LGBT, però creu que això podria canviar en les pròximes eleccions, ja que tots els partits volen obtenir els seus vots.

Notícies relacionades

La cineasta és conscient de les limitacions del sistema electoral i polític dissenyat pels militars limitacions  sistema electoral, ja que els 250 membres del Senat, que han de nomenar el primer ministre junt amb els 500 membres electes del Parlament, estan elegits a dit pelsmilitars,  i el poder del’Exèrcit  planeja sobretot el procés.

"Aquestes eleccions no són totalment democràtiques, però ens donen l’oportunitat de mostrar que la societat tailandesa ja no aguanta més l’opressió, són l’única oportunitat que tenim", afirma Tawarin.

Temes:

Tailàndia