ABUSOS SEXUALS A L'EXÈRCIT

Una senadora dels EUA denuncia que va ser violada a l'Exèrcit per un dels seus superiors

Martha McSally assegura que va ser ignorada quan va provar de compartir la seva experiència

zentauroepp47248955 during a hearing by the senate armed services subcommittee o190307185124

zentauroepp47248955 during a hearing by the senate armed services subcommittee o190307185124 / J Scott Applewhite

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

“Jo també soc una supervivent d’abús a l’Exèrcit, però a diferència d’altres valents supervivents no vaig denunciar el meu assalt sexual. Com moltes altres dones i homes llavors no confiava en el sistema”. Amb rostre seriós, però serè i un deix d’indignació accentuat cada vegada que es va referir als seus superiors, la senadora per ArizonaMartha McSallyva revelar dimecres al Congrés que ella també és una de les víctimes de la plaga d’abusos sexualsque impera a l’Exèrcit nord-americà, un problema que continua sense resoldre’s malgrat l’atenció política i mediàtica que l’assumpte ha acaparat els últims anys. McSally no va arribar a donar noms, però va dir que va serviolada per un dels seus superiorsi ignorada quan va compartir el que havia passat amb els seus col·legues. “Em vaig sentir com si el sistema m’estigués violant una vegada més”, va afegir. 

McSally va servir durant 26 anys a laForça Aèria, on va ser laprimera donaa pilotar avions enmissions de combat. Abans d’abandonar la carrera militar va demandar al Departament de Defensaper una normativa que obligava les dones militars estacionades a l’Aràbia Sauditaa posar-se l’abaia cada vegada que sortien del perímetre de les bases. A la demanda, els seus advocats van afirmar que aquestes regulacions equivalien a “enviar el missatge que les dones estan subordinades als homes”. McSally va guanyar el judici i quatre anys després d’abandonar l’Exèrcit el 2010 va arribar al Congrés, on va servir inicialment a la Cambra baixa i des de l’any passat al Senat. 

Notícies relacionades

La seva declaració davant del Comitè de les Forces Armades va deixar molts petrificats perquè fins aleshores McSally mai havia revelat públicament la seva experiència. “Em vaig culpar a mi mateixa, estava avergonyida i confosa i, tot i que creia ser forta, em vaig sentir impotent”, va afirmar durant la compareixença. La senadora va explicar que va guardar silenci durant molts anys fins que l’escàndol va començar a sortir als mitjans, moment en què va decidir revelar la seva història a algunes persones dins de l’Exèrcit. “Em vaig quedar horroritzada al veure la resposta que vaig rebre al provar de compartir la meva experiència”.

Segons dades oficials del Pentàgon, l’any passat es van denunciar6.769 casos d’abusos sexuals a l’Exèrcit, el 10% més que el 2017. Aproximadament, quatre de cada cinc víctimes van ser dones.De tots els que van denunciar, gairebé el 60% van dir haver patit represàliesdels seus superiors o companys, una circumstància que revela les grans dificultats que afronten les víctimes.