CRISI AL PAÍS MAGRIBÍ

Les promeses de Buteflika no alleugen les protestes a Algèria

Els joves es rebel·len davant de la decisió del president d'optar a un cinquè mandat

zentauroepp47231396 argelia190305125859

zentauroepp47231396 argelia190305125859 / MOHAMED MESSARA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els estudiants algerians han tornat a sortir al carrer per protestar contra la decisió del president del país, Abdelaziz Bouteflika, d’optar a un cinquè mandat malgrat la seva malaltia. És el tercer dia consecutiu des que diumenge passat un representant presentés oficialment la seva candidatura.

El mandatari està des del passat 24 de febrer ingressat en un hospital de Suïssa sense que hagi transcendit quin és el seu estat real de salut.

Al crit recurrent de 'Had chaab la yurid la Bouteflika la Said' (‘aquest poble no vol ni Bouteflika ni Said’), en referència al germà del mandatari, els estudiants han intentat marxar a la plaça de la Grand Post, epicentre de la capital, però han topat amb un ferri dispositiu policial.

La policia només deixava avançar, amb extremada lentitud i molta precaució als automobilistes, que en la majoria dels casos secundaven la protesta fent sonar el clàxon dels seus vehicles enmig de càntics nacionals.

Concentracions similars estudiantils van ser convocades en la resta d’universitats  de la capital i en altres ciutats del país com Aïn Témouchent, Constantina, Batna, Bouïra, Guelma, Annaba i Blida.

Les protestes van començar el passat 22 de febrer i des d’aleshores han anat creixent de forma sostinguda fins a desbordar divendres passat la capital, en la manifestació més gran que es recorda en l’última dècada.

Validar candidatures

Malgrat això, diumenge el ministre algerià de Transport i cap de la campanya de Bouteflika, Adelghani Zaalane, va presentar en nom seu l’acta de candidat davant del Tribunal Constitucional, que té 10 dies per examinar totes les candidatures i validar-les.

Dilluns, els principals grups d’oposició van exigir de nou al cercle de poder que activi l’article 102 de la Constitució que permet impossibilitar el president per motius de salut i posposi les eleccions previstes per al 18 d’abril.

Durant la presidència iniciada el 1999, Bouteflika va patir el 2013 un "vessament cerebral" que va minvar les seves facultats físiques i que ja li va impedir fer campanya en les presidencials de l’any següent, però no guanyar els comicis.

Notícies relacionades

Des d’aleshores, no parla en públic, es mou en una cadira de rodes empesa pel seu germà Said i les seves aparicions públiques són inusuals, reduïdes a les imatges gravades per la cadena estatal amb motiu del consell de ministres o de visites d’alts dignataris estrangers.

Fa un lustre que no viatja a l’estranger i en els dos últims anys ha cancel·lat en l’últim moment per "recaigudes de salut" reunions ja confirmades amb alts responsables com la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el príncep hereu de l’Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman

Temes:

Algèria Magrib