RENOVACIÓ A ITÀLIA

El Partit Demòcrata vira a l'esquerra amb l'elecció de Zinganetti

El polític de 53 anys s'imposa en les primàries del partit de per fer front a la desfeta de l'era Renzi

zentauroepp47208812 zingaretti190304094616

zentauroepp47208812 zingaretti190304094616 / Angelo Carconi

3
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH

"Unitat i canvi". Amb aquestes dues paraules, Nicola Zingaretti, de 53 anys, va saludar la victòria obtinguda diumenge en les eleccions primàries del progressista Partit Demòcrata (PD), cosa que el convertirà en el pròxim secretari general de la formació. Li van donar suport més d’un milió (70%) dels gairebé dos milions de votants que van fer cua fins a primera hora de la nit.  Els altres dos candidats eren Maurizio Martina, que van aconseguir el 19% dels vots, i Roberto Giacchetti, el 12%.

Amb la seva elecció, la militància impulsa un gir a l’esquerra d’una força que ve de l’era de l’ex primer ministre Matteo Renzi, a qui se li retreu sovint la pèrdua de les eleccions i les divisions internes per les seves polítiques de tipus liberal. El PD, que amb Renzi va arribar a ser el partit més votat del continent amb un històric 40,8% en les eleccions europees del 2014, va emprendre després una baixada als inferns que l’ha relegat al 17% de les generals de fa un any.

 Després d’un any en els llimbs, a causa de la victòria de les forces que després van formar l’actual Govern populista de Lliga i els antisitema del Moviment Cinc Estrelles (M5S), "el PD ha tornat, ha renascut", segons Zingaretti. Romano Prodi i Walter Veltroni, fundadors d’El Olivo, el centreesquerra que va derrotar Silvio Berlusconi, han aplaudit el resultat de les primàries.

L’elecció de Zingaretti, germà de l’actor Luca, popular detectiu de la sèrie ‘El comisario Montalbano’ –inspirat en les novel·les policíaques de Manuel Vázquez Montalbán–  ha tornat de moment al partit aquella unitat que es va perdre amb l’elecció de Matteo Renzi,  l’"home fort", que una part dels electors adora i una altra rebutja.  Renzi també va aplaudir l’elecció de Zingaretti. "El triomf de Nicola Zingaretti és bonic i clar. Ara n’hi ha prou de foc amic. Els adversaris són al Govern, no a casa", va tuitejar.

"El nou PD haurà de ser construït amb unitat i canvi, cosa que significa no mirar a les persones des de dalt, sinó de prop, en la seva vida concreta", va dir Zingaretti, actual president de la regió del Laci (Roma). "Jo no seré mai un capo, sinó líder d’una comunitat", va afegir, remarcant que els "desil·lusionats (del PD) estan tornant".

Fuga de vots

En les generals del 2018, davant l’estil de Renzi i les batalles internes de l’esquerra (una part se’n va anar i va fundar un altre partit), aproximadament un milió i mig d’electors progressistes va votar pels indignats  del Moviment 5 Estrelles, fundat pel còmic Beppe Grillo.

El PD de Zingaretti no serà només d’esquerres, sinó i potser majoritàriament de centreesquerra. Dissabte passat 200.000 persones es van manifestar pels carrers de Milà contra el racisme i la deriva populista del Govern actual. La manifestació es va desenvolupar amb la participació de la burgesia i de les classes treballadores, inspirats per Giuseppe Sala, alcalde de la ciutat.

Sala està aplicant a la capital de la regió Llombardia un model polític integrat, que no inclou només els partits de l’esquerra. D’altra banda, només aquest febrer passat, després d’un any de silenci gairebé total, els tres principals sindicats del país (CGIL, CISL, UIL) havien sortit també dels llimbs per protestar a Roma contra les polítiques econòmiques del Govern populista.

Zingaretti ha manifestat ser conscient que al país existeix "una dreta forta i arrelada, que ha conquistat el poder i no el cedirà d’una manera fàcil".

El nou secretari dle PD serà proclamat el pròxim 17 durant l’assemblea del partit i a partir del 7 d’abril, quan calgui començar a confeccionar les llistes per a les europees del maig, es podrà constatar la magnitud de la victòria de Zingaretti.

El nou elegit és partidari de separar el càrrec de secretari del partit del de candidat a la presidència del govern, càrrec per al qual sembla destinat Paolo Gentiloni, que va governar fins al març passat, quan va guanyar la dreta. 

El PD afronta ara un 2019 carregat de cites amb les urnes, des d’eleccions regionals fins a les del Parlament Europeu, per a les quals els sondejos situen la Lliga de Matteo Salvini com a primer partit, ja hegemònic a la dreta.

Notícies relacionades

El futur secretari general, igual que els seus contendents, ha assegurat que no pactarà en el futur amb els conservadors, com va fer Renzi, ni tampoc amb el 5 Estrelles, que ha rebut molts dels electors de l’èxode del PD després dels anys de Renzi.

El partit vol recuperar la iniciativa i dur a terme una oposició pels drets civils i contra el Govern, en concret de la Lliga de Salvini i les seves polítiques en matèria d’immigració o de seguretat, entre d’altres.