COMPAREIXENÇA AL CONGRÉS

Cohen acusa Trump davant el Congrés de conducta criminal com a president

Assegura que el president va fer que mentís en públic i la primera dama sobre el pagament per silenciar Stormy Daniels

zentauroepp47151061 mrx01  washington  estados unidos   27 02 2019   el exabogad190227165159

zentauroepp47151061 mrx01 washington estados unidos 27 02 2019 el exabogad190227165159 / SHAWN THEW

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

En més de dos anys de presidència de Donald Trump hi ha hagut incomptables moments fora del que habitual, explosives revelacions de treballs periodístics i casos criminals nascuts de la investigació especial que dirigeix el fiscal Robert Mueller sobre la ingerència de Rússia en les eleccions presidencials i les seves derivades. No obstant, pocs moments han sigut tan extraordinaris i reveladors com els viscuts aquest dimecres al Congrés durant la compareixença de Michael Cohen, l’exadvocat personal de Trump, que ha acusat el president d’haver-lo instat a mentir en públic i també la primera dama, una vegada que ja ocupava la Casa Blanca, sobre el pagament que es va fer abans de les eleccions a l’estrella pornogràfica Stormy Daniels per silenciar-la sobre la seva suposada relació sexual.

Cohen ha aportat un xec que va rebre l’agost del 2017 del compte personal de Trump firmat pel president i també d’altres de firmats per Allen Weisselberg, conseller financer de l’Organització Trump i Donald Trump Jr. per corroborar que va rebre de manera fragmentada la devolució del que va pagar a Daniels, una manera d’intentar silenciar la implicació del president en la potencial violació de lleis de finançament de campanya. A més, ha assegurat que el president va fer que mentís Melania Trump.

Wikileaks i la reunió a la Torre Trump

L’explosiva revelació és la més significativa, però no ha sigut l’única en la compareixença de Cohen davant el comitè de control de la Cambra baixa, controlada des del gener pels demòcrates. I l’antic lletrat (a qui dimarts el col·legi d’advocats va retirar la llicència) ha apuntat, entre altres coses, que durant la campanya Trump va saber per endavant que Wikileaks faria públics milers de correus electrònics dels demòcrates que van impactar negativament Hillary Clinton, assegurant que va ser testimoni directe d’una trucada de Roger Stone en la qual aquest va informar Trump.

Així mateix, Cohen ha dit haver presenciat una conversa entre Trump i el seu fill gran que demostraria que el llavors candidat estava informat de la reunió organitzada a la Torre Trump amb una advocada russa en què es va prometre donar-los informació comprometedora sobre Clinton.

Notícies relacionades

Retransmesa en directe per televisió, robant als Estats Units tota l’atenció a la cimera al Vietnam de Trump amb Kim Jong-un, la compareixença de Cohen ha sigut una sessió de caires històrics, intensa i amb una marcada divisió partidista, en què els republicans s’han centrat a intentar minar la credibilitat de Cohen, que al maig entrarà a la presó per complir tres anys de condemna pactada després d’haver-se declarat culpable de diversos delictes que inclouen el d’haver mentit abans al Congrés, on va donar testimoni fals sobre quan van acabar converses que va mantenir sobre la construcció d’una torre Trump a Moscou. Aquest dimecres ha explicat públicament que va mentir per protegir Trump i ha apuntat que advocats de la Casa Blanca van poder influir en la seva declaració falsa. Tot i que no ha acusat directament Trump d’haver-lo apressat a mentir, ha explicat que“va deixar clar que volia que mentís”.“Parla en codi i jo l’entenc, perquè he estat al seu costat una dècada”, ha dit

"Racista, estafador, trampós"

Precisament, més enllà dels apunts d’activitats potencialment il·legals de Trump, Cohen ha obert de bat a bat, com ningú abans havia fet públicament, les portes des de dintre a com funciona Trump, de qui ha fet un retrat demolidor com a “racista”, “estafador” i “trampós”.I, tot i que ha passat moments de conflicte sota la pressió republicana que el defineix de “mentider patològic” que només busca treure partit de la seva antiga relació amb el president i que suggereix que està en una ‘vendetta’ perquè no li va donar feina a la Casa Blanca, Cohen ha aconseguit mantenir-se ferm en certa manera, girant la lupa sobre els republicans, que no han fet ni una pregunta sobre les potencials activitats criminals de Trump. “Vaig fer el mateix que estan fent vostès ara durant 10 anys, vaig protegir Trump. Mirin el que m’ha passat a mi”, ha dit. I ha advertit: "La gent que el segueixi com jo vaig fer cegament patiran les mateixes conseqüències que jo”.