CRISI AL REGNE UNIT

May fixa el 12 de març com a data límit per tornar a votar el 'brexit'

La primera ministra britànica afirma que demorar més la sortida de la UE no és la solució per al Regne Unit

zentauroepp46246389 20181213g181213205420

zentauroepp46246389 20181213g181213205420 / Alastair Grant

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Parlament britànic sotmetrà per segona vegada a votació l’acord del ‘brexit’ no més tard del 12 de març, segons es va comprometre aquest diumenge la primera ministra, Theresa May. La mandatària conservadora va descartar convocar el vot aquesta mateixa setmana, com s’havia contemplat fins ara, però va descartar alhora les especulacions sobre la possibilitat de posposar-lo fins als dies previs a la ruptura, fixada el 29 març, per augmentar la pressió sobre els diputats.

May s’enfronta encara aquest dimecres a un debat a la Cambra dels Comuns en el qual els parlamentaris podran pronunciar-se previsiblement sobre una nova sèrie d’esmenes dirigides a condicionar el full de ruta del Govern. Tot i que encara no es coneix quines clàusules es presentaran a la Cambra, diversos membres del Gabinet de May han suggerit que avaluen recolzar un pla que obligui l’Executiu a demanar una extensió del termini per trencar amb la UE si a mitjans de març no s’han ratificat els termes de la sortida.

Cita a Egipte

Notícies relacionades

A la seva arribada a Egipte, on assisteix a una cimera de líders comunitaris i de la Lliga Àrab, la primera ministra va insistir davant dels periodistes que retardar el ‘brexit’ no solucionarà el “problema” que afronta el Regne Unit. “Sempre hi haurà un punt en el qual haurem de decidir si acceptem l’acord que s’ha negociat o no”, va afirmar. La laborista Yvette Cooper i el conservador Oliver Letwin proposen una esmena que, si fos sotmesa a votació i aprovada, forçaria May a demanar una extensió del termini de sortida.

Les maniobres del sector proeuropeu dels conservadors per evitar un ‘brexit’ no negociat, un escenari que segons el Banc d’Anglaterra arrossegaria el Regne Unit a una recessió, han obert una bretxa en el gabinet de Govern. Els ‘tories’ més euroescèptics han demanat la dimissió dels tres ministres que s’han mostrat favorables a retardar la ruptura i pressionen May perquè mantingui sobre la taula l’opció d’un ‘brexit’ dur. Aquesta via, que provocaria danys als dos costats del canal de la Mànega, és una de les cartes que manté Londres en el diàleg que continua obert amb la UE, afirmen aquests diputats.