TENSIÓ AL PAÍS CARIBENY

Els EUA pressionen l'Exèrcit veneçolà per tombar Maduro

Bolton, assessor de seguretat de Trump, demana als soldats que «triïn el camí de la democràcia» i ajudin els seus compatriotes

zentauroepp47084444 venezuelan national police officers clash with demonstrators190223214352

zentauroepp47084444 venezuelan national police officers clash with demonstrators190223214352 / LUIS ROBAYO

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El conflicte veneçolà no es defineix només a les calentes fronteres amb el Brasil i Colòmbia. El punt neuràlgic sembla passar pels Estats Units. L’assessor en Seguretat Nacional de Donald Trump, Hohn Bolton, tenia pensat viatjar a Corea del Sud, però va cancel·lar el viatge per concentrar-se en «els fets a Veneçuela», segons el seu portaveu, Garrett Marquis. Bolton va decidir seguir personalment el que passa amb laForça Armada Nacional Bolivariana(FANB) en un moment «essencial» de l’enfrontament entre el Govern i l’oposició.

Washington no té dubte que els uniformats són els que poden accelerar el desenllaçsi desobeeixen el palau de Miraflores. «Els militars tenen l’oportunitat de protegir i ajudar la gent, no Maduro i la seva banda de lladres. Elegeixin el camí de la democràcia», els va exhortar Bolton des del seu compte de Twitter. El senador republicà Marco Rubio va llançar també per aquest mitjà una inusual advertència: «El Comando Sud està llestper si passa una estupidesa a Veneçuela».

Comunicacions interceptades

Rubio va revelar que els Estats Units intercepten les comunicacions dels uniformats a Táchira, la ciutat fronterera que l’oposició va elegir per obrir un canal humanitari. «El coronel Cristian Morales està comandant la resposta del règim amb l’ajuda d’agents cubans. Sabem qui ets i sabem el que estàs fent», va dir el senador a Twitter. Nombrosos militars veneçolans reben missatges telefònics amb la mateixa recomanació, va afirmar el número dos del madurisme, Diosdado Cabello.

Notícies relacionades

A hores d’ara, el paper nord-americà supera llargament els seus pronunciaments a través de les xarxes socials. L’almirallCraig Faller, el cap del Comando Sud, ha estat a zones limítrofes del Brasil i Colòmbia amb Veneçuela. Tampoc es va privar d’enviar un missatge a la FANB. «Vostès, al final, seran responsables de les seves accions. Facin les coses bé». Eliott Abrams, el ‘falcó’ de l’era Reagan que va deixar la seva empremta al Salvador, Nicaragua, Hondures i Guatemala, a qui Trump va rescatar per encarregar-se de la qüestió veneçolana, es va fer present a Cúcuta divendres, durant el concert massiu. No va ser només per finalitats caritatives ni musicals.

Rússia va advertir de la possibilitat d’una «provocació» en el marc dels intents de l’oposició d’entrar aliments i medicines per la frontera que doni peu a «una acció militar». El ministre d’Exteriors de Maduro, Jorge Arreaza, va qualificar de «seriosa» la denúncia.