URGENT

'El Chapo' Guzmán, declarat culpable per la justícia dels EUA

El jurat el considera responsable de 10 càrrecs pels quals enfronta una sentència mínima de cadena perpètua

zentauroepp46693955 the accused mexican drug lord joaquin  el chapo  guzman list190125123155

zentauroepp46693955 the accused mexican drug lord joaquin el chapo guzman list190125123155 / JANE ROSENBERG

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Un jurat popular de Nova York compost per vuit dones i quatre homes ha declarat aquest dimarts culpable dels10 càrrecs que enfrontava a Joaquín Loera Guzmán, 'El Chapo', assenyalat pel seu paper durant més d’una dècada al càrtel de Sinaloa. Tot i que la vista per a sentència s’ha fixat per al 25 de juny, 'El Chapo', de 61 anys, enfronta la pena mínima de cadena perpètua sense possibilitat de condicional, amb el que està garantit que passarà la resta de la seva vida en una presó de màxima seguretat dels Estats Units.  

Segons testimonis presents a la sala, 'el Chapo' ha reaccionat sense mostrar pràcticament emoció a la lectura del veredicte tot i que amb cert gest d’incredulitat. Ha somrigut a la seva dona, Emma Coronel, que ha seguit diàriament el procés a la sala del tribunal federal de Brooklyn, asseguda sempre a la segona fila del grup. Ella, lluitant per contenir les llàgrimes, li ha enviat un senyal d’ànim pujant el polze i li ha bufat un petó en l’aire. Quan els agutzils s’han emportat el seu marit Coronel ha abandonat la sala sense parlar amb ningú.

Deliberacions meticuloses

La decisió del jurat ha arribat després de 35 hores de deliberacions exhaustives i meticuloses, en les quals van demanar repassar nombroses proves i testimonis, un fet pel qual han rebut les felicitacions del jutge Brian Cogan, que presideix el procés. I el resultat ha sigut un triomf absolut per a la fiscalia en el judici més important contra les xarxes de narcotràfic internacionals que ha existit mai als Estats Units. 

Al llarg de  tres mesos d’intens judici els fiscals han presentat una autèntica "muntanya" de proves i que han inclòs gravacions interceptades en què se sentia el mateix acusat organitzant enviaments de droga des de Mèxic. Han fet passar a més de cinc desenes de testimonis per l’estrada, incloent 14 antics col·laboradors d’'El Chapo', les declaracions dels quals han permès traçar amb exhaustiu detall el funcionament del càrtel, l’enginy dels seus mètodes i també la brutalitat d’'El Chapo' i els seus excessos tant personals com criminals.

Si alguna cosa ratifica l’èxit de la fiscalia és que en un procés amb 10 càrrecs que inclouen 53 violacions el jurat només ha considerat no provades dues d’aquestes violacions: un enviament de 19 tones de cocaïna el 2007 i un altre de 409 quilos de marihuana el 2012. Però 'El Chapo' ha sigut assenyalat per la seva responsabilitat en una organització criminal encara activa, el factor fonamental per garantir la seva condemna a perpètua. I en el seu historial criminal quedaran per sempre delictes vinculats al tràfic de drogues, l’assassinat, el blanqueig de diners i la possessió d’armes.

Possible apel·lació

Notícies relacionades

El veredicte ratifica també el fracàs de la defensa, que va intentar construir una narració en què es retratava 'El Chapo' com un segon; un titella de qui ells assenyalen com a veritable cap del càrtel, Ismael 'El Mayo' Zambada; i víctima d’una xarxa de corrupció que abasta les més altes instàncies polítiques i policials als dos costats de la frontera, una trama en què van destacar particularment el suposat pagament d’un suborn de 100 milions de dòlars a l’expresident de Mèxic Enrique Peña Nieto.

També ha fracassat l’intent dels advocats d’'El Chapo' de minar davant del jurat la credibilitat dels testimonis que van ser associats del seu client, criminals condemnats als EUA que han testificat en contra seu. Aquest és un dels elements que ha criticat en la seva reacció inicial al veredicte Eduardo Balarezo, un dels tres advocats estrella que han dirigit la defensa d’'El Chapo', que ha assegurat que la cooperació d’aquests testimonis "despulla la corrupció del sistema de justícia penal, on el govern comercia amb llibertat a canvi de testimoni". Balarezo també ha anunciat que ara estudiaran "totes les opcions, inclosa l’apel·lació".

Temes:

Chapo Guzmán