IMMIGRACIÓ I CAMPANYA ALS EUA

Trump i Beto: duel a El Paso

El president fa un míting d'aroma electoral i el potencial candidat demòcrata lidera una contramanifestació

A Washington s'aconsegueix un principi d'acord per evitar un altre tancament parcial de l'Administració

zentauroepp46931916 trump190212084855

zentauroepp46931916 trump190212084855 / JOE RAEDLE

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

La immigració va ser un eix central de la campanya presidencial del 2016 als Estats Units i es pot tenir per segur que tornarà a ser-ho en la del 2020. Els termes del debat s’han delineat aquest dilluns en dos actes a la ciutat frontererad’El Paso, a Texas: un míting del president, Donald Trump, en què la insistència a construir el mur a la frontera amb Mèxic ha sigut només un dels múltiples elements electoralistes, i una contramanifestació liderada per Beto O'Rourke, el polític local que s’ha convertit en una estrella nacional i podria sumar el seu nom a la llista d’aspirants demòcrates a la presidència.

Des de Washington, mentrestant, arribaven notícies d’un principi d’acord al Congrés per evitar un altre tancament parcial de l’Administració, tot i que encara cal veure si la Casa Blanca dona el seu vistiplau. El pacte temptatiu inclou menys de 1.400 milionsde dòlars per a 88 quilòmetres de tanques, molt lluny dels 5.700 milions que ha reclamat el president per a 230 quilòmetres de nou mur. I tot i que els demòcrates han retirat la seva demanda que es redueixin de 20.700 a 16.500 els llits que ICE, l’agència que s’encarregad’arrestos i deportacions, manté per tenir en custòdia immigrants capturats dins dels EUA, sí que haurien aconseguit reduir un 17% el nombre total, que inclou llits per als qui demanen asil i els qui són capturats a la frontera. En el seu míting a El Paso Trump va dir que no havia estudiat encara a fons el potencial acord del Congrés.

Estratègia de campanya

Al llarg d’una hora i quart d’intervenció el president va aparcar el to més moderat del discurs sobre l’Estat de la Unió amb orgull i va dir en un moment: "Agradable i calmat no és el que busqueu, i això és més divertit". I va obrir el focus de l’acte a elements que anticipen la seva estratègia electoral per buscar la reelecció. Allà va aparèixer la defensa de les seves polítiques econòmiques i de les seves negociacions internacionals (en la guerra comercial amb la Xina, el diàleg amb Corea del Nord o per treure a les tropes de l’Afganistan). També,l’atac repetit a la premsa, al qual ha començat a sumar últimament també específicament els ‘fact checkers’, que solen assenyalar les falsedats en les seves declaracions. Va presumird’una enquesta en què el seu índex d’aprovació ha arribat al 52%. Però hi va haver, sobretot, un martelleig d’atacs als demòcrates, que defineix de “radicals” i “extremistes” que “volen instal·lar el socialisme als EUA”. “Volen treure-us els vostres diners i la vostra llibertat”, va advertir.

En el tema migratori Trump va jugar, com de costum, a arengar a les masses.  Va repetir el discurs de criminalització generalitzada de l’immigrant i va insistir en la desacreditada afirmació que el mur construït a El Paso el 2008 (en realitat, tanca) havia ajudat la ciutat a deixar de ser una de les més perilloses dels EUA (categoria en què mai va estar). Va definir de“bestieses”i“notícies falses”les anàlisis que contradiuen les seves afirmacions, que en aquest cas han arribat fins i tot de l’alcalde d’El Paso, que és republicà.

Tot i que es van repartir entre els assistents pòsters amb el lema ‘Construeix el mur’ també se’n van donar altres que diuen‘Acaba el mur’, el mateix que es va penjar a dues grans pancartes després de l’escenari i la idea en què ara insisteix Trump: que la seva promesa construcció del mur ja ha començat.

El míting del president, interromput en diverses ocasions per protestes, va reunir unes 13.000 persones, 6.500 dins del recinte i 7.000 més que el van seguir a través de pantalles a l’exterior. I la xifra és similar a la participació en la marxa liderada a menys de dos quilòmetres de distància per O'Rourke, per més que Trump, en una altra de les seves falses caracteritzacions, digués que el demòcrata (al qual va intentar criticar dient que “l’únic que té a favor seu és un gran nom de pila”) només havia reunit uns quants centenars de persones.

El missatge de Beto

Notícies relacionades

En la contramanifestació el discurs d’O'Rourke, que segueix sense voler confirmar si presentarà la seva candidatura presidencial i ha anunciat que donarà a conèixer la seva decisió a final de mes, es va centrar adenunciar “mentides, odi, ignorància i intolerància”. L’excongressista va defensar també la vibrant ciutat, amb un 80% de població hispana, una intensa relació comercial i cultural amb Mèxic i entre les més segures del país des de molt abans de la construcció de la tanca. “No estem segurs pels murs sinó malgrat els murs”, va dir O'Rourke, que va assegurar que El Paso és un exemple que té “molt a ensenyar a la resta del país”.

Sense citar en cap moment directament Trump, el missatge del demòcrata, que també va parlar en espanyol, era clar. “Ens tractem amb dignitat i respecte, així és com fem la nostra comunitat i el nostre país segurs”, va declarar. “Sabem que no hi ha una negociació que puguem sacrificar part de la nostra humanitat per guanyar una mica més de seguretat”.