Anar al contingut

GUERRA POLÍTICA PER LA IMMIGRACIÓ

L'amenaça d'un altre tancament de govern torna a planar sobre els EUA

El xoc sobre el nombre de detencions d'immigrants se suma al de fons per al mur

Trump manté la idea de declarar una emergència nacional o treure fons de partides ja aprovades

Idoya Noain

L'amenaça d'un altre tancament de govern torna a planar sobre els EUA

Evan Vucci

L’amenaça d’un altre tancament parcial de govern torna a planar amb força sobre els Estats Units. Aquest dilluns s’han reactivat les converses entre republicans i demòcrates al Congrés que s’havien trencat el cap de setmana però són escasses les perspectives que l’acord pressupostari es pugui aconseguir en les pròximes hores, quan s’hauria d’assolir per assegurar-se la tramitació dels comptes a les cambres a temps per evitar que dissabte comenci un nou tancament. I des de la Casa Blanca, mentrestant, es continua apuntalant la possibilitat que Donald Trump declari una emergència nacional o busqui fons per al mur en partides ja aprovades per assegurar-se el finançament del mur.

L’obsessió  de Trump amb aconseguir 5.700 milions de dòlars va provocar l’històric tancament recent, que es va prolongar 35 dies, va col·locar el país a punt del caos i va provocar unes pèrdues d’11.000 milions a més d’una situació crítica per a 800.000 empleats públics. Ara els demòcrates i republicans han arribat a acordar aprovisionar entre 1.200 i 2.000 milions per a reparacions i reforços del mur, una quantitat que és incert que Trump consideri suficient. Però, a més, a les complexes converses se’ls ha sumat també una agra discussió sobre el nombre de detencions d’immigrants, que els demòcrates volen limitar per evitar excessos de l’Administració en les deportacions.

El pla demòcrata limitaria a 16.500 els llits disponibles a la ICE, l’agència que executa les detencions i expulsions, per posar en aquesta xifra el límit d’arrestos d’immigrants sense papers dins del país, no a la frontera. El seu argument és que així es posaria límit a “cruels” deportacions d’immigrants sense historial delictiu criminal i amb vides assentades dins del país que l’actual Administració ha intensificat.  Trump, però, ha intentat retratar la proposta com una “bogeria” i ha acusat exageradament els demòcrates d’intentar donar immunitat a criminals.

Viatge a El Paso

Vincular els immigrants amb el crim ha sigut un dels eixos centrals del discurs de Trump des que va llançar la seva candidatura i en la presidència. Va tornar a fer-ho la setmana passada en el discurs sobre l’estat de la unió i aquest dilluns s’esperava també que ho fes en un míting organitzat a la ciutat fronterera texana d’El Paso, on a la mateixa hora estava convocada una manifestació alternativa a favor dels immigrants en la qual havia de participar el congressista Beto O'Rourke, figura en ascens en el Partit Demòcrata.

Trump ha intentat convertir El Paso en un exemple de l’eficàcia del mur. Nombroses anàlisis i veus locals, fins i tot de republicans, però, tomben el seu argument. Fins i tot l’alcalde de la ciutat, el republicà Dee Margo, ha denunciat que la seva ciutat no era, com va dir Trump, una de les més perilloses abans de la construcció del mur. “La tanca compleix una funció però no és la panacea”, ha dit l'alcalde de la ciutat, on prop del 80% de la població és llatina.

Trump té impossible fer marxa enrere en la seva obsessió amb el mur si vol mantenir una part fonamental de la seva base electoral i per això ha donat instruccions al seu equip per buscar fons en altres partides ja aprovades o bé estudiar la declaració d’emergència nacional. Mick Mulvaney, el seu actual cap de gabinet, insistia diumenge que Trump continua compromès a construir el mur “amb o sense el Congrés".

Califòrnia i Nou Mèxic retiren militars de la frontera

El governador de Califòrnia, el demòcrata Gavin Newsom, ha decidit retirar diversos centenars de soldats de la Guàrdia Nacional desplegats a la frontera i reassignar-los a altres funcions, el mateix pas que va adoptar la setmana passada la governadora  de Nou Mèxic, la també demòcrata Michelle Lujan Grisham, que va fer viral un vídeo de resposta a Trump.

En els dos casos els líders executius estatals han denunciat que la suposada “emergència” de seguretat que al·lega Trump per desplegar militars no existeix. Lujan Grisham va parlar de “farsa” i Newsom, en un discurs que ofereix aquest dimarts i del qual s’han avançat extractes, afirmarà que és “una crisi inventada” i “teatre polític”.

Per a Trump, no obstant, el desplegament de militars compleix una funció fonamental que podria ser, a més, determinant si acaba declarant una emergència nacional per assegurar-se el finançament del mur. Una de les opcions que s’estudia per declarar l’emergència seria fer-ho sota la pretensió de protegir aquestes tropes que ell mateix ha decidit desplegar a la frontera.