CRISI AL PAÍS CARIBENY

El Govern condemna la confiscació a Veneçuela de la farmacèutica espanyola SM Pharma

Ho atribueix a la «falta de seguretat jurídica existent al país»

-FOTODELDIA- AME285. CARACAS (VENEZUELA), 08/02/2019.- El presidente de Venezuela, Nicolás Maduro, habla este viernes durante una rueda de prensa en el palacio presidencial de Miraflores, en Caracas (Venezuela). EFE/Cristian Hernández

-FOTODELDIA- AME285. CARACAS (VENEZUELA), 08/02/2019.- El presidente de Venezuela, Nicolás Maduro, habla este viernes durante una rueda de prensa en el palacio presidencial de Miraflores, en Caracas (Venezuela). EFE/Cristian Hernández / Cristian Hernández (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Govern ha deplorat la confiscació de la planta de la farmacèutica espanyola SM Pharma a Maracaibo (Veneçuela) per part de l’Executiu de Nicolás Maduro i ha fet una crida a què se cessi “l’ocupació de la fàbrica”, a fi que pugui tornar a oferir medicaments a la població veneçolana.

A través d’un comunicat, el Ministeri d’Exteriors espanyol explica que la confiscació ha sigut iniciada pel governador de Zulia, Omar Prieto, al mateix temps que denuncia que es va fer “sense respectar” les lleis de Veneçuela, sense que existís justificació que la fonamentés i “incomplint” els compromisos adquirits davant l’Executiu espanyol.

Inseguretat jurídica

Per a Exteriors, aquesta mesura “suposa un perjudici directe per al sector de salut veneçolà i per al proveïment de productes essencials que beneficien la societat”. A més, assenyala que representa “una violació de l’Estat de Dret i un senyal per als inversors nacionals i internacionals sobre la falta de seguretat jurídica existent al país”.

SM Pharma, fundada i dirigida per una família d’origen asturià, treballa des de fa cinc dècades al país sud-americà. “L’empresa ha demostrat estar compromesa amb Veneçuela, ja que ha ofert a les autoritats ampliar la seva activitat productiva i comercial sempre que s’apliqui la llei i que se la permeti operar amb normalitat”, indica Exteriors.

“Complot” dels amos

Segons diversos mitjans veneçolans, com ‘Venezolana de Televisión’, el governador, Omar Prieto, va dir que aquesta empresa va ser abandonada pels seus amos, els qui hi estarien “complotats per danyar el subministrament i entrega de medicines” i que el 2018 “només produïen 3 productes per intentar declarar-la en fallida”.

Notícies relacionades

Dijous Nicolás Maduro va visitar aquesta planta de medicaments d’SM Pharma a l’estat de Zulia, sobre la que va afirmar a Twitter que “té la capacitat per produir i satisfer el 50% de la demanda nacional de gran part dels medicaments necessaris per al nostre poble”, a la qual cosa va afegir: “¡Una empresa recuperada en Revolució!”.

No obstant, el Govern d’Espanya ha fet una crida perquè es compleixi la legislació veneçolana i cessi l’ocupació de la fàbrica perquè SM Pharma “pugui estar en condicions de tornar a oferir els medicaments i productes farmacèutics que necessita el poble veneçolà”.