SEGONA GUERRA MUNDIAL

Adeu a Kim Bok-gong, símbol de les esclaves sexuals sud-coreanes per a les tropes japoneses

Centenars de sud-coreans han sortit als carrers a acomiadar l'activista, desapareguda als 93 anys

activista / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

Centenars de ciutadans han acomiadat als carrers de Seül l’activista Kim Bok-dong, víctima i símbol de l’esclavitud sexual que van patir milers de dones en mans de les tropes imperials del Japó durant la segona guerra mundial.

L’agència sud-coreana Yonhap ha xifrat en més de 1.000 les persones que es van reunir davant l’Ajuntament de la capital sud-coreana per retre homenatge l’activista, que va morir dilluns passat per un càncer als 93 anys.

Kim Bok-dong va ser una de les víctimes de la violència sexual que van exercir els soldats japonesos sobre la població femenina de Corea del Sud, i va dedicar la seva vida a defensar les supervivents d’uns abusos que van començar als anys 30 i van durar fins al final de la guerra.

Els participants de l’homenatge  van marxar darrere del vehicle que transportava el taüt de la reconeguda activista amb 93 banderins, com a símbol de l’edat de la dona segons el sistema coreà.

Un altaveu que emetia gravacions de la veu de Kim va acompanyar la comitiva, que va acabar davant un edifici que va ser l’antiga seu de l’ambaixada japonesa a Seül.

Alguns dels participants que es van unir a la marxa portaven papallones grogues de paper, mentre que d’altres portaven banderins amb el missatge: "Que ella voli com una papallona".

Una altra de les supervivents i diversos membres del Consell Coreà per a la Justícia i el Record també van retre homenatge a l’activista.

Notícies relacionades

Kim era una de les últimes antigues esclaves sexuals que quedaven amb vida, que ara en són 24, segons el registre del Govern sud-coreà.

Els sud-coreans van rebre amb llàgrimes el cotxe de morts de la dona que durant dècades va advocar per les 200.000 nenes i adolescents –la majoria, coreanes, però, també, xineses– que es calcula que van ser utilitzades com a esclaves sexuals pels militars nipons.