GUERRA FREDA A SUD-AMÈRICA

El Kremlin nega haver enviat mercenaris a Veneçuela en recolzament de Maduro

Segons informacions de Reuters, centenars de membres de l'organització paramilitar russa Wagner ja són al país caribeny

zentauroepp46587078 russian president vladimir putin attends a news conference w190117182852

zentauroepp46587078 russian president vladimir putin attends a news conference w190117182852 / STOYAN NENOV

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas

"Per descomptat que no". Aquesta va ser la resposta de Dmitri Peskov, portaveu del Kremlin, quan va ser preguntat sobre la possible presència de mercenaris russos vinculats al grup paramilitar Wagner a Veneçuela per apuntalar la seguretat del president Nicolás Maduro. Dies abans, l’agència Reuters, esmentant dues fonts pròximes a l’organització, havia informat que centenars de contractistes amb experiència de combat ja eren alpaís caribeny.  

"El temor té centenars d’ulls", va assenyalar Peskov, que, no obstant, no va voler desmentir la informació de forma directa, ja que el grup Wagner és, almenys sobre el paper, una organització privada. L’article difós per l’agència de notícies afirma que els mateixos familiars dels contractistes desplaçats ho havien explicat a Ievgueni Xabaiev, un dirigent cosac amb vincles amb aquests grups paramilitars. La mateixa font afirma que el nombre oscil·la al voltant dels quatre centenars i que el viatge es va produir a començaments de la setmana passada a través de tercers països, és a dir, Cuba, la capital de la qual, l’Havana, manté vols directes amb Moscou

Protegir els interessos de Rússia

Altres filtracions asseguren que els contractistes russos han sigut desplegats per protegir els interessos i la infraestructura que mantenen les empreses de Rússia a Veneçuela, especialment, en el sector dels hidrocarburs.

Notícies relacionades

Rússia ha recolzat sense reserves sense reserves el president Maduro després que el president nord-americà Donald Trump reconegués com a cap d’Estat el president de l’opositora Assemblea Nacional, Juan Guaidó. La majoria dels estats sud-americans, especialment, els més influents –Colòmbia i el Brasil– han seguit l’exemple de Washington. La UE ha donat un termini al president veneçolà d’uns dies perquè convoqui eleccions, sota pena de reconèixer també Guaidó. 

Rússia, per boca del seu primer ministre, Dmitri Medvédev, ha qualificat aquestes decisions com un "quasi cop d’Estat", i no dona símptomes de remetre el seu recolzament cap al’Executiu chavista. La Xina, amb interessos inversors al país, també s’ha pronunciat en el mateix sentit.