CRISI POLÍTICA

Els EUA deixen Maduro sense els ingressos de Petrolis de Veneçuela

Trump dicta una ordre executiva amb la sanció, que s'aixecarà quan es transfereixi control a PDVSA a Guaidó

CAR101  CARACAS  VENEZUELA   24 01 2019 - El presidente de Venezuela  Nicolas Maduro  asiste a la ceremonia de apertura al ano judicial  este jueves en Caracas  Venezuela   Maduro se presento a la sede del Tribunal Supremo de Justicia  TSJ  para recibir el respaldo de los magistrados  en medio de la crisis de legitimidad que atraviesa y tras la autoproclamacion del diputado Juan Guaido como presidente encargado  EFE Cristian Hernandez

CAR101 CARACAS VENEZUELA 24 01 2019 - El presidente de Venezuela Nicolas Maduro asiste a la ceremonia de apertura al ano judicial este jueves en Caracas Venezuela Maduro se presento a la sede del Tribunal Supremo de Justicia TSJ para recibir el respaldo de los magistrados en medio de la crisis de legitimidad que atraviesa y tras la autoproclamacion del diputado Juan Guaido como presidente encargado EFE Cristian Hernandez / Cristian Hernandez (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

L’Administració de Donald Trump intensifica la pressió sobre Nicolás Maduro. Aquest dilluns el president dels Estats Units ha firmat una ordre executiva que imposa sancions contra Petrolis de Veneçuela (PDVSA), i deixa el règim de Caracas sense una font d’ingressos fonamental. Totes les propietats de PDVSA subjectes a jurisdicció dels EUA queden bloquejades, la qual cosa segons Washington representa 7.000 milions de dòlars, i els ciutadans i empreses nord-americanes tenen prohibit, tret d’algunes excepcions, realitzar transaccions amb l’empresa.

Tot i que es permet mantenir algunes operacions ja en marxa de CITGO Petroleum, una unitat de PDVSA amb base a Houston, l’empresa no podrà enviar diners al règim de Maduro. Haurà de col·locar els diners d’aquestes transaccions en comptes bloquejats als EUA, d’on els fons només s’alliberaran quan la petroliera estatal sigui traspassada a Juan Guaidó, al qual els EUA reconeix com a president interí, o a un govern futur “democràticament elegit”.

“Vehicle de corrupció"

Notícies relacionades

L’assessor de seguretat nacional de Trump, John Bolton, i el secretari del Tresor, Steven Mnuchin, han comparegut a la sala de premsa per anunciar les sancions. En aquesta compareixença Mnuchin ha denunciat que la petroliera estatal veneçolana “ha sigut durant molt temps un vehicle per a la corrupció”i els dos alts càrrecs han assegurat que “els EUA fan retre comptes als responsables del tràgic declivi de Veneçuela i continuarà utilitzant totes les eines diplomàtiques i econòmiques per recolzar el president interí Juan Guaidó, l’Assemblea Nacional i els esforços del poble veneçolà per restaurar la seva democràcia”.

El senador republicà de Florida Marco Rubio ha aplaudit les sancions en un comunicat emès abans que aquestes s’anunciessin. “El petroli pertany al poble veneçolà i, per tant, els diners que PDVSA guanya de les seves exportacions ara serà tornat al poble a través del seu govern constitucional legítim”, ha dit.