CRISI POLÍTICA

Macedònia ja és oficialment Macedònia del Nord

El Parlament grec ratifica per la mínima l'acord amb Skopje, l'últim pas per oficialitzar el canvi

El 70% dels grecs, no obstant, en un clima de tensió extrema al país hel·lè, estan en contra del pacte

zentauroepp46555308 greek prime minister alexis tsipras gestures as he speaks on190116185747

zentauroepp46555308 greek prime minister alexis tsipras gestures as he speaks on190116185747 / LOUISA GOULIAMAKI

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Han fet falta 28 anys de nom provisional, dos de negociacions i mig d’aguantar envestides constants de l’oposició perquè, al final, acabi passant el que ha passat aquest divendres: l’Antiga República Iugoslava de Macedònia –nom oficial del país balcànic fins ahir– ja no existeix. Ara es diu, oficialment, República de Macedònia del Nord.

El procés ha sigut llarg i tortuós: primer va ser l’any llarg de negociacions entre els governs de Skopje i Atenes; amb gairebé zero recolzaments per part dels seus respectius partits d’oposició. Després, un referèndum fallit a Macedònia. La ratificació al parlament d’aquest país. I aquest divendres, per fi, després de ser ajornat un dia, la ratificació corresponent del parlament grec: el pas final. Ja existeix als mapes: Macedònia del Nord.

Els dubtes han durat fins a l’últim minut. L’antic soci de coalició de Tsipras, Panos Kammenos –líder de la formació nacionalista ANEL–, ha intentat boicotejar la votació final: ha demanat als contraris al pacte que dimitissin dels seus llocs al parlament. Sense prou quòrum, la ratificació hauria sigut impossible.

Però no ho ha aconseguit: els ‘sí’ al nou nom de Macedònia han sumat 153 vots dels 300 que té la Cambra Baixa grega (145 de Syriza, tres de To Potami, partit liberal de centreesquerra, dos ‘ex’ d’ANEL, l’antic soci de govern de Tsipras, i tres diputats independents).

Els carrers, no obstant, els clamen en contra: fora del parlament, grups nacionalistes havien convocat una manifestació en contra de la votació i de Tsipras; la tercera en menys d’una setmana. El centred’Atenes, per por de disturbis, ha sigut completament bloquejat per la policia; el metro, tancat.

Hi ha hagut aldarulls i, de fet, greus: aquesta matinada passada, a dos pobles grecs, diversos grups de protestants han intentat irrompre a casa de dos diputats de Syriza, el partit de Tsipras. La policia ha detingutuna desena de persones.

En contra del firmat

En contra del firmatEntre el 60% i el 70% dels grecs, segons totes les enquestes, estan en contra del que ja és una realitat: que Macedònia del Nord es diu Macedònia del Nord. Els ànims, al país balcànic, estan tan caldejats que aquest assumpte està fent perillar de veritat el govern de Tsipras.

El que no van aconseguir els rescats de la troica ni els incendis mortífers d’aquest estiu100 persones van morir pel foc– ho han aconseguit les inseguretats i complexos del nacionalisme grectrencar la coalició anterior entre Syriza i ANEL.

“La gent que s’oposa al pacte són els de les generacions antigues, i és per l’educació encasquetada que vam tenir a Grècia, a l’època de la dictadura dels coronels i altres. La gent que s’oposa a l’acord té una mentalitat del passat i Nova Democràcia (ND) [el principal partit de l’oposició] ho ha aprofitat amb finalitats partidistes. Han creat un clima de toxicitat i polarització enorme. Han sigut molt irresponsables. ND promou un tipus de nacionalisme passat que és profundament antieuropeu”, diu l’analista grec Georgios Jristidis.

Vetos i mals auguris

Vetos i mals augurisI, la veritat, els ha sortit molt rendible: conforme a tots els sondejos, ND guanyarà les següents eleccions a Grècia, programades per a l’octubre. I ho farà en gran: doblen Syriza, en moltes enquestes, en intenció de vot.

Notícies relacionades

Aquí arriba la incertesa, perquè ND, des de l’inici, s’ha mostrat absolutament contrària al canvi de nom de Macedònia, que hauria de servir perquè la nova Macedònia del Nord pugui tenir accés a la Unió Europea il’OTAN.

O no: “Si els grecs m’escullen primer ministre –ha dit al parlament Kyriakos Mitsotakis, líder d’ND–, rebutjaré categòricament interpretar l’acord en aquest sentit. En paraules senzilles: Grècia, si jo soc primer ministre, podrà vetar en qualsevol moment l’accés de Macedònia a la família europea”. Però el que està fet, està fet: Macedònia ja es diu, a la fi, a partir d’avui, Macedònia del Nord.