LA CRISI POLÍTICA VENEÇOLANA

Guaidó rebutja un diàleg amb Maduro

L'autoproclamat president afirma que mantindrà oberta l'ambaixada dels EUA

zentauroepp46701687 car8742  caracas  venezuela   25 01 2019   el jefe del parla190125194929

zentauroepp46701687 car8742 caracas venezuela 25 01 2019 el jefe del parla190125194929 / Miguel Guiterrez

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Juan Guaidó ha rebutjat la possibilitat d’una negociació amb Nicolás Maduro i ha tornat a demanar a les Forces Armades que li girin l’esquena i permetin l’obertura d’un canal humanitari internacional. També va assegurar quel’ambaixada dels Estats Units es mantindrà oberta malgrat l’expulsió del personal diplomàtic decretada per l’“usurpador” de la presidència. La ruptura de relacions no es farà efectiva. “És una ordre del nostre exercici de competències”.  Al seu torn, ha demanat als empleats de les oficines consulars veneçolanes a territori nord-americà que es quedin al seu lloc i desobeeixin la crida de tornar al seu país.

Guaidó es va presentar a la plaça Bolívar del bonic barri de Cachao, a Caracas. “President, president”, el van aclamar. Enmig de repetides al·lusions a “Déu totpoderós i la verge”, la màxima autoritat de l’Assemblea Nacional (AN, el Congrés) va afirmar que l’oposició no es prestarà més a un “fals diàleg”. Minuts abans, Maduro havia dit que hi va haver una conversa amb els dirigents chavistes Diosdado Cabello i Freddy Bernal, abans que Guaidó assumís la direcció del Parlament el 5 de gener passat.

“Agent dels ‘gringos’” 

“El conec, és un agent dels ‘gringos’ a Veneçuela, que el van formar com a agent i el van ficar a la política, un agent del Govern dels Estats Units. Ho sé i complirà les seves ordres, no té capacitat de pensar ell sol”, va dir també Maduro sobre Guaidó. 

L’autoproclamat president va reiterar que l’únic full de ruta és el que porta “al cessament de la usurpació, un Govern de transició i eleccions lliures”. No obstant, no va descartar la possibilitat de discutir amb els chavistes que recolzin aquests objectius. La crida de Mèxic i l’Uruguai a trobar una fórmula de consens que permeti evitar l’agudització del conflicte no té cabuda en aquest moment històric. Són “bones intencions”, va dir Guaidó, però va insistir que l’únic camí possible és “aprofundir la pressió internacional”.

Guaidó va agrair l’aval immediat de l’Administració de Donald Trump i va dir que ben aviat esperava un gest de la UE en la mateixa direcció. De moment, va valorar la seva posició a favor que es facin eleccions a Veneçuela. Aquests recolzaments són “un reconeixement de la lluita veneçolana. És una mostra de confiança. En tot just dos dies hem aconseguit el que ells no van fer en sis anys: autoritzar l’ingrés de l’ajuda humanitària. ¿S’adonen de la importància de la legalitat, senyors de les Forces Armades?".

Notícies relacionades

El tema castrense va ser clau a la seva intervenció pública. Caracas s’omple de rumors sobre les discussions dels alts comandaments i les negatives a reprimir. Guaidó va dir que “qualsevol funcionari que es posi del costat de la Constitució serà benvingut. Vull insistir en el missatge a la família militar: soldat de la pàtria, posa’t al costat del poble. ¿Permetran o no l’entrada de medicines i reconèixer el poder legítim?"

L’Assemblea Nacional pujarà a les xarxes socials la llei d’amnistia als uniformats i funcionaris de l’Estat. “Convoco a descarregar-la i imprimir-la per entregar-la a un familiar, conegut o amic militar”. Va suggerir portar-la a les casernes per dir-los que “aquí hi ha futur” i que “Maduro no protegeix ningú”.  Guaidó no tem per la seva vida i se sent vencedor. Als emigrants veneçolans els va dir:“Prepareu-vos per tornar ben aviat”.