GUERRA AL PRÒXIM ORIENT

Erdogan viatja a Moscou per convèncer Putin de la necessitat d'una zona de seguretat al nord de Síria

El Kremlin adverteix que la situació a la bossa d'Idlib s'està deteriorant a causa de la presència de radicals

zentauroepp46671981 russian president vladimir putin meets with his turkish coun190123171331

zentauroepp46671981 russian president vladimir putin meets with his turkish coun190123171331 / ALEXANDER NEMENOV

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, es troba a Moscou per entrevistar-se amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, i debatre la creació d’una "zona de seguretat" al nord de Síria a fi d’impedir l’existència d’una "autonomia kurda" a l’estat veí, una idea que des de Washington recolza el president nord-americà, Donald Trump.

El més probable és que el líder del Kremlin rebutgi les pretensions del líder turc, que també compten amb l’oposició de les milícies kurdes. Per diferents raons. Moscou defensa que el règim sirià recuperi el control sobre la totalitat del territori sirià, mentre que els kurds temen una ofensiva militar terrestre ofensiva militar terrestre de l’Exèrcit d’Ankara. 

Moscou alça el to

Coincidint amb la visita d’Erdogan, Moscou ha alçat el to davant el seu soci turc. La portaveu del Ministeri d’Exteriors, Maria Zajárova, ha denunciat que a la bossa d’Idlib, l’últim enclavament de Síria a mans rebels, són els grups gihadistes els qui dicten la seva llei. “El territori estan pràcticament sota el control de Tahrir al-Sham", ha destacat.

Notícies relacionades

L’anunci de la retirada nord-americana de Síria ha agitat el conflicte. Les tropes dels EUA es troben desplegades al nord amb les milícies kurdes i, tot i que el president Donald Trump ha proclamat la sortida a so de bombo i platerets, és molt lluny de materialitzar-se. Washington no sembla tenir pressa i "no ha fet passos concrets" en aquesta direcció, afirma Zajárova, una inquietud que ja va mostrar el mateix Putin.