EN CLAU EUROPEA

El 'brexit', en punt mort

La UE, a l'espera del pla B i de la decisió que adopti el Parlament britànic

May rebutja descartar una sortida abrupta, mentre els Vint-i-set intensifiquen els preparatius

zentauroepp46600766 file photo  an anti brexit protester is seen outside the hou190118163956

zentauroepp46600766 file photo an anti brexit protester is seen outside the hou190118163956 / Clodagh Kilcoyne

4
Es llegeix en minuts
Eliseo Oliveras

Els terminis s’esgoten i cada vegada queda menys temps per evitar una sortida abrupta i caòtica del Regne Unit de la Unió Europea (UE) a la mitjanit del pròxim 29 de març. El brexit brexitha entrat en un nou impàsde dues setmanes a l’espera que el Parlament britànic es pronunciï el 29 de gener sobre el pla B. La primera ministra, Theresa May, ha de presentar aquest pla dilluns, després de l’humiliant rebuig massiu dimarts passat del tractat de sortida, que havia negociat laboriosament amb els Vint-i-set durant 18 llargs mesos.

La UE segueix amb atenció el caos polític britànic i, de moment, està decidida a no moure fitxa fins a conèixer el pla B que presentarà May i la decisió que adopti el Parlament britànic a finals de mes. "Ara mateix ni tan sols sabem quins són els desitjos del Govern britànic", ha lamentat el president alemany, Frank-Walter Steinmeier.

La premier continua rebutjant descartar la possibilitat d’un brexit abrupte i també oposant-se a la celebració d’un segon referèndum, l’organització del qual requeriria més d’un any, segons el Govern. May ha respost al líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn, que és "impossible" descartar una sortida sense acord, perquè "s’escapa de les capacitats del Govern". Per a la premier "només hi ha dues maneres d’evitar una sortida abrupta": que el Parlament aprovi el seu acord de brexit o "l’anul·lació dels resultats del referèndum" del 2016, que seria "injust".

Lideratge en dubte

Malgrat el seu lideratge que trontolla dins i fora del Regne Unit, May va aconseguir superar amb un marge suficient un vot de censura al Parlament dimecres passat. Aquesta petita victòria va ser fruit exclusivament del pànic de l’actual coalició governant de conservadors i unionistes nord-irlandesos a unes eleccions anticipades que poguessin donar la victòria a l’injuriat i temut líder laborista. Però aquest respir no resol la qüestió de fons: la premier manca del suport del seu propi partit (i de l’oposició) per aprovar l’acord del brexit pactat amb la UE, i els Vint-i-set rebutgen modificar aquest tractat mentre Londres mantingui les seves línies vermelles actuals sobre la seva relació futura amb la UE.

May està mantenint contactes telefònics amb diferents líders europeus, com la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el primer ministre holandès, Mark Rutte, per elaborar a contrarellotge el pla B. Però no sembla que l’estratègia hagi d’incloure canvis significatius que possibilitin la seva aprovació al Parlament britànic, ni que puguin motivar els Vint-i-set a renegociar el tractat de sortida, ja que May no pot proposar res que pugui fracturar encara més el dividit Partit Conservador.

Els Vint-i-set segueixen mantenint-se ferms i units al no reobrir el tractat ja pactat, que consideren la millor oferta possible donades les condicions britàniques. Els Vint-i-set han subratllat que qualsevol nou gest de la UE, com ajornar la data de sortida del Regne Unit, ha d’estar justificat i anar precedida d’una posició clara britànica, recolzada per una majoria parlamentària suficient. El cap negociador europeu, Michel Barnier, ha indicat que la posició de la UE podria evolucionar si Londres modifica les seves línies vermelles.

Les dues qüestions essencials de la relació futura britànica amb la UE, que podrien induir els Vint-i-set a renegociar el tractat de sortida, són inacceptables per als conservadors euroescèptics i es consideren incompatibles amb la voluntat expressada pels ciutadans en el referèndum del 2016. Per això, la premier no pot proposar ara que el Regne Unit continuï després delbrexit  dins d’una unió duanera amb la UE, perquè li impediria negociar pel seu compte tractats de lliure comerç amb altres països i quedaria sotmesa a una legislació que no controla. May tampoc pot proposar seguir en el mercat únic europeu, perquè això implicaria a més haver d’acceptar la lliure circulació de persones i li impediria vetar l’arribada d’immigrants i la promesa "recuperació del control de les fronteres".

Esmena

L’estratègia de May continua sent portar el Parlament britànic davant de la disjuntiva del seu acord de brexit o el caos per aconseguir que els diputats cedeixin davant de la proximitat de l’abisme. Aquesta estratègia li ha funcionat aquesta setmana per superar el vot de censura. Per això, la premier continua negant-se a excloure la possibilitat d’un brexit sense acord, malgrat les catastròfiques conseqüències econòmiques i socials que implicaria. El Govern britànic i el Banc d’Anglaterra van admetre al novembre que una sortida sense acord podria causar una caiguda del PIB per càpita del país de fins al 10%. Per allunyar aquest perill d’una sortida sense acord, hi ha maniobres dels diputats britànics per introduir una esmena en el pla B de May, que reforçaria els poders de la Cambra dels Comuns sobre el brexit amb la possibilitat de frenar-lo.

Notícies relacionades

Mentre els governs europeus acceleren els preparatius per a la possibilitat d’un brexit abrupte, aquesta possibilitat ja està passant factura per endavant al país. Dotzenes de bancs establerts al Regne Unit han començat a desplaçar globalment més d’1 bilió d’euros en actius a l’interior de l’eurozona per conservar el seu accés i activitat comercial a la UE després del brexit, segons Sabine Lautenschläger, vicepresidenta del consell de supervisió bancària del Banc Central Europeu (BCE). Entre els bancs que han iniciat aquest moviment d’actius cap a l’eurozona figuren les principals entitats financeres americanes, Barclays, UBS i HSBC.

El Govern francès ha activat el pla de contingència dotat amb 50 milions d’euros per reforçar ports i aeroports davant del fet que una sortida britànica de la UE sense acord "és cada vegada menys i menys improbable", com assenyala el primer ministre francès, Édouard Philippe. Espanya, per la seva banda, continua negociant amb la Comissió Europea per evitar que Iberia i Vueling, propietat del grup britànic IAG, perdin les seves llicències de vol europees si es produeix un brexit abrupte.