DRETS CIVILS A RÚSSIA

Txetxènia torna a perseguir el col·lectiu gai

Dos homosexuals han mort torturats i desenes han sigut reclosos en un centre de detenció

Amnistia Internacional confirma l'existència de la purga i carrega contra les autoritats txetxenes

zentauroepp38977277 file photo  anti gay protesters try to tear a rainbow flag d190116121624

zentauroepp38977277 file photo anti gay protesters try to tear a rainbow flag d190116121624 / MAXIM ZMEYEV

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Es reprenen les persecucions d’homosexuals a la república de Txetxènia, poc menys de dos anys després que la publicació opositora Nóvaia Gazeta denunciés les primeres purgues de membres d’aquesta minoria sexual en aquest territori caucàsic governat amb mà de ferro per Ramzan Kadírov, un estret aliat de Vladímir Putin. L’oenagé Russian LGBT Network, amb seu a Sant Petersburg, ha denunciat aquesta setmana la mort de dues persones i la detenció de quatre desenes més des del mes de desembre en un centre d’internament a la localitat d’Argun. 

Segons destaca Ígor Kotxetkov, al capdavant de l’organització, "és impossible" precisar el nombre exacte de víctimes d’aquesta nova campanya de fustigació contra les minories sexuals. "Sabem que unes 40 persones han sigut detingudes, tant homes com dones; almenys dos arrestats han resultat morts com a conseqüència de les tortures; també sabem que les detencions estan sent realitzades per forces de l’ordre, i que les víctimes estan presoneres a Argun", ha assegurat Kotxetkov, en declaracions recollides per la pàgina web de l’oenagé. 

Igual com durant els successos de fa dos anys, la policia txetxena ha recorregut de nou a les xarxes socials, molt populars entre els homosexuals de la Federació Russa per contactar entre si, donada l’homofòbia imperant, per identificar els detinguts. Tot va començar, segons fonts de Russian LGBT Network, amb la detenció de l’administrador d’un grup a VKontakte, la versió russa de Facebook. A partir d’allà, es van produir la resta d’arrestos. 

"Notícies esgarrifoses", denúncia Amnistia Internacional 

Amnistia Internacional (AI) ha confirmat l’existència de la purga i ha arremès contra lesautoritats txetxenes i contra el Govern federal rus. "Les notícies que les autoritats txetxenes han reprès les batudes [de gais] són esgarrifoses", ha declarat Marie Struthers, directora de la secció d’Europa de l’est a AI. "Atès que hi ha vides en perill, hi ha una urgent necessitat d’una  resposta internacional per protegir els gais i les lesbianes a Txetxènia", ha continuat.

Notícies relacionades

El Govern de Grozni, capitanejat pel president txetxè Kadírov, acusat de nombroses violacions nombroses violacionsdels drets humans en la repressió dels dissidents polítics, han qualificat les acusacions de "fantasies" dignes d’una "novel·la" sobre "les aventures dels homosexuals que per alguna raó prefereixen ser oprimits". Moscou, per la seva banda, guarda silenci i encara no ha reaccionat.

Les purgues que van tenir lloc a principis del 2017 amb prou feines van provocar cap reacció a Moscou, malgrat l’onada de condemnes internacionals que va suscitar i les desenes d’homosexuals que es van veure obligats a abandonar el territori txetxè i a exiliar-se tement per les seves vides. El portaveu del Govern txetxè, Alvi Karímov, va respondre llavors que no es podien ni reprimir ni arrestar persones que no existeixen". "Si aquesta gent existís, les forces de seguretat no haurien d’ocupar-se’n, ja que els seus propis familiars els haguessin enviat a un lloc del qual mai podrien tornar", va continuar Karímov, legitimant amb les seves paraules els denominats 'crims d’honor' contra membres del col·lectiu homosexual.