CRISI MIGRATÒRIA

Vuit països de la UE acolliran els 49 immigrants que fa tres setmanes que són al mar

El comissari d'Immigració, Dimitris Avramopoulos, admet que no ha sigut el millor moment d'Europa i fa una crida a la solidaritat

La Comissió Europea insisteix que són necessaris "acords temporals" per evitar tensions i oferir predictibilitat en els desembarcaments

abertran46354410 graf2266  libia  24 12 2018   captura de video de un momento181225165025

abertran46354410 graf2266 libia 24 12 2018 captura de video de un momento181225165025 / Chris Grodotzki jib collective

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

“Siguem francs, aquestes últimes setmanes no han sigut el millor moment per a Europa. Tenir 49 persones en embarcacions al mar durant gairebé tres setmanes no és precisament el que pretén ser la Unió Europea”, va admetre ahir el comissari europeu d’Immigració, Dimitris Avramopoulos, retraient l’actitud dels governs europeus. I és que, Brussel·les i els 28 han tardat 19 dies a tancar un acord per distribuir els 33 immigrants rescatats durant el període nadalenc per l’embarcació de l’oenagé alemanya 'Sea Watch' i els 17 del barco 'Professor Albrecht Penck'.

Malgrat les crides de l’oenagé, ni Malta ni Itàlia, els dos països més pròxims al rescat, van accedir a oferir un port segur. Finalment, les autoritats malteses, que ja van permetre als barcos entrar en les seves aigües territorials per protegir-se del mal estat del mar, han cedit després d’un nou acord negociat ‘ad hoc’ amb mediació europea perquè els immigrants siguin distribuïts en vuit estats membres: Alemanya, França, Portugal, Irlanda, Luxemburg, Holanda, Itàlia i Romania, que té aquest semestre la presidència temporal de la UE.

El comissari Avramopoulos ha explicat que no han “escatimat esforços” i ha alertat de les dificultats a les quals continuen enfrontant-se per convèncer els governs a realitzar ofertes d’acollida. “És difícil convèncer els governs que siguin part de la nostra proposta i acceptin immigrants. No ha sigut fàcil. Personalment he estat en contacte amb una sèrie de ministres”, ha relatat agraït.

131 immigrants resituats

L’acord també contempla la reubicació de 131 immigrants rescatats pels guardacostes maltesos en les últimes setmanes i la repatriació de 44 bengalís. “Això vol dir que dels 249 immigrants que han desembarcat a Malta en els últims dies, 224 persones seran resituades en altres estats membres o tornades als seus països d’origen”, va assenyalar el primer ministre maltès, Joseph Muscat.

Malta, que condicionava el pacte a la redistribució de tots els immigrants rescatats en les últimes setmanes, inclosos aquells que ho han sigut pels guardacostes maltesos, ha tornat a incidir que això no ha de servir de precedent. “Està en la nostra naturalesa assistir les persones amb problemes, però com a primer ministre no puc eludir la responsabilitat de salvaguardar la seguretat nacional de Malta” i “aquest cas no hauria de servir com a precedent”, va advertir Muscat, recordant que continuen assumint més càrrega de la que poden.

Un missatge del qual han fet justificant de recepció a Brussel·les. “Cal entendre fins a quin punt és complicat per a una illa tan petita gestionar una situació tan complicada”, ha admès demanant més solidaritat davant d’un fenomen que continuarà acompanyant Europa durant molts anys. En aquest sentit, la Comissió ha tornat a fer una crida als Vint-i-vuit perquè acabin de dissenyar un sistema de repartiment permanent que eviti que cada rescat es converteixi en una odissea.

Acords temporals

Notícies relacionades

“La UE no es pot continuar fiant de solucions desorganitzades ‘ad hoc’ per resoldre els desembarcaments. Estem determinats a continuar reduint els fluxos migratoris però hem de ser honestos. Hi continuarà havent immigrants que arriben. Necessitem un mecanisme sostenible en marxa”, ha reclamat Avramopoulos.

En aquest sentit, ha advocat per “acords temporals” per alleujar la pressió sobre els països més afectats mentre els governs continuen negociant la reforma del sistema d’asil que continua encallant per la negativa dels països de l’Est a un repartiment d’immigrants. “Evitarien crear tensions innecessàries perquè desafortunadament n’hi ha” i “oferiria predictibilitat quan els immigrants són desembarcats a Europa”, va explicar fent una crida a tots els estats membres a participar-hi. “Es necessita una massa crítica de països perquè això sigui efectiu”.