DRETS HUMANS

L'ONU considera refugiada la noia saudita que va renunciar a l'islam i demana a Austràlia que li doni asil

Rahaf Mohamed al-Qunun es va refugiar a Tailàndia davant el temor que la seva pròpia família l'assassinés

chica-saudi / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Nacions Unides ha demanat a Austràlia que estudiï concedir asil a la noia saudita de 18 anys que va fugir a Tailàndia per no tornar amb la seva família pel temor de ser assassinada pels seus familiars a l’haver renunciat a l’islam. 

La noia, Rahaf Mohamed al-Qunun, va arribar a Bangkok, la capital de Tailàndia, el cap de setmana passat i va sol·licitar asil per no tornar al seu país amb la seva família. El Govern d’Austràlia va dir llavors que estudiaria acollir-la al seu territori si l’Alt Comissariat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) la reconeixia com a refugiada, com finalment ha passat.

"L’ACNUR ha remès el cas de Rahaf Mohamed al-Qunun a Austràlia per al seu estudi com a reassentament de refugiada", ha explicat en un missatge de correu electrònic el Departament de Seguretat Nacional d’Austràlia. El departament governamental australià ha dit que estudiarà el cas "en la manera habitual", com ha fet amb "totes les derivacions de l’ACNUR", sense voler donar més detalls sobre els seus plans.

Reacció mundial

Al-Qunun va arribar a Bangkok dissabte i, en un primer moment, les autoritats tailandeses li van denegar l’entrada. Llavors la noia va començar a publicar missatges a Twitter des de la zona de trànsit de l’aeroport Suvarnabhumi de Bangkok en què denunciava que havia "escapat" i que si l’obligaven a tornar a l’Aràbia Saudita la seva vida correria perill. En qüestió d’hores va sorgir una campanya de recolzament a Twitter amb el suport d’activistes de tot el món.

Notícies relacionades

En 36 hores, les autoritats de Tailàndia van decidir revocar la seva decisió de deportar la jove en un avió perquè tornés amb la seva família i li van permetre entrar en territori tailandès. Va començar llavors el procés per sol·licitar asil en un tercer país a través de l’ACNUR.

El seu cas ha atret l’atenció internacional per les estrictes normes socials de l’Aràbia Saudita, incloent-hi el requeriment que les dones hagin de tenir permís d’un familiar home per poder viatjar, una premissa que les organitzacions de defensores de drets humans denuncien que condemna les dones com a presoneres de les seves famílies quan pateixen abusos.