PRESIDENCIALS 2020

Elizabeth Warren es postula com a candidata demòcrata contra Trump

La senadora pertany als corrents més progressistes del partit

undefined46396624 u s  senator elizabeth warren  d ma  speaks to reporters  af190101104229

undefined46396624 u s senator elizabeth warren d ma speaks to reporters af190101104229 / BRIAN SNYDER

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La senadora Elizabeth Warren, una de les cares més conegudes del Partit Demòcrata dels Estats Units, va anunciar aquest diumenge el seu primer pas per a una possible candidatura a les eleccions presidencials del 2020, per disputar la presidència a Donald Trump.

Warren va anunciar la creació d’un comitè exploratori per recaptar recolzaments i fons, un pas legal previ en el sistema dels Estats Units a l’anunci oficial de la candidatura.

En un vídeo de quatre minuts i mig, Warren es va dirigir a la classe mitjana nord-americana i va oferir un missatge de populisme econòmic. "La classe mitjana dels Estats Units està sota atac. ¿Com hem arribat aquí? Els multimilionaris i les grans corporacions van decidir que volien més part del pastís", va apuntar la senadora per l’estat de Massachusetts.

D’aquesta manera, Warren s’ha convertit en la candidata demòcrata més coneguda a anunciar la seva intenció d’arribar a la Casa Blanca i enfrontar-se al president nord-americà, Donald Trump, que ja ha anunciat la intenció de buscar la reelecció. Altres noms que s’han estudiat són els dels senadors Kamala Harris, Cory Booker i Kirsten Gillibrand, així com el del vicepresident amb Barack Obama Joe Biden. 

Altres candidats

Al desembre, el demòcrata Julián Castro, que va ser secretari de Vivenda durant el Govern del president nord-americà Barack Obama (2009-2017), també va dir que havia creat un comitè exploratori i que donaria a conèixer la seva decisió final a començaments de gener.

L’anunci de Warren arriba en un moment en què la seva popularitat ha baixat, després que la senadora publiqués a l’octubre els resultats d’una prova de l’ADN per demostrar que probablement té arrels de nadius americans.

El diari ‘The Boston Globe’ va publicar el resultat d’una prova de l’ADN que, en un primer moment, demostrava "proves sòlides" que hi va haver un nadiu americà en l’arbre genealògic de Warren. No obstant, hores més tard el rotatiu de Boston va reconèixer que hi va haver un "error matemàtic" al calcular l’herència genealògica de Warren i que, en realitat, la política té entre un 1/64 i un 1/1.024 d’origen natiu americà.

Insults de Trump

Notícies relacionades

Aquest pas va provocar les burles de Trump, que li ha dit "Pocahontas" en repetides ocasions, i l’enuig de la tribu indígena Nació Cherokee, que va afirmar que l’ús d’una prova de l’ADN per demostrar "qualsevol connexió" amb orígens natius americans "és inapropiat i incorrecte".

Després de l’anunci de Warren d’aquest diumenge i com a resposta a preguntes sobre si la senadora és una rival que s’ha de tenir en compte, Trump va comentar: "No ho sé, hauria de preguntar-l’hi al seu psiquiatre".