davant Malta

Dos barcos amb migrants fa dies que no tenen autorització per atracar al Mediterrani

L'ONU fa una crida urgent perquè el port d'algun país els aculli

Des dels barcos s'adverteix de l'arribada imminent d'una forta tempesta

jcarbo46362717 sea watch 3190101180549

jcarbo46362717 sea watch 3190101180549 / Chris Grodotzki

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La història no deixa de repetir-se. Dos barcos naveguen des de fa dies pel Mediterrani després d’haver rescatat en pèssimes condicions prop de mig centenar de migrants que viatjaven a bord de febles embarcacions. De moment cap Govern ha respost a la sol·licitud d’ajuda urgent que va llançar dilluns passat l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR). A bord del barco ‘Sea Watch 3’ viatgen un total de 32 migrants, rescatats del mar, davant les costes de Malta, el 22 de desembre passat. Al ‘Professor Albrecht Penck’, el nombre de migrants és de 17, salvats d’un naufragi segur fa tan sols tres dies.

Des del ‘Sea Watch 3’, el voluntari britànic Robin Jenkins, que fa dues dècades que treballa amb refugiats, ha fet una crida al Govern de Londres perquè pressioni els països del Mediterrani i accedeixin a acollir els migrants. “Aquesta gent ha escapat de l’explotació, de l’esclavitud, de la violència i del malson que representa avui Líbia”, ha escrit a la seva pàgina de Facebook, informa el diari britànic ‘The Independent’. Jenkins adverteix del perill que corren els refugiats i la mateixa tripulació del barco davant de l’arribada imminent d’una forta tempesta. El barco fa vuit dies que no sap cap a on dirigir-se.

Entre els migrants a bord hi ha dones i nens. “Tot el que demanen és l’oportunitat de viure les seves vides com qualsevol altre ésser humà lliure”, ha escrit. “Aquesta crua realitat és la que em recorda la vida privilegiada que he tingut. Quan tenia 14 anys d’edat obria els meus regals de Nadal, no buscava la manera de trobar seguretat per a la meva vida”. Diumenge passat, Jenkins va publicar les fotografies del nadó i dels dos nens de sis i set anys que es troben entre els rescatats.

Balanç dramàtic

Notícies relacionades

Acnur ha demanat “un decidit lideratge en línia amb els valors fonamentals de la humanitat i la compassió” per oferir un port als dos barco. L’organització de l’ONU recorda, com Jenkins, que és urgent actuar ja que s’espera que les condicions del mar empitjorin en qüestió d’hores. En un comunicat, l’enviat especial de l’Acnur per al Mediterrani, Vincent Cochetel, ha remarcat la necessitat que primer s’aculli els migrants a terra i després es negociï amb els Estats les seves destinacions.

Més de 2.240 persones han mort en aigües del Mediterrani intentant arribar a Europa el 2018, malgrat la reducció en el nombre d’arribades al Vell Continent. L’ACNUR reclama de cara al 2019 una solució general per a aquests barcos de migrants, generalment contractats per diverses ONG, en lloc de l’actual situació en què cada barco ha d’obtenir un permís puntual per a cada viatge.