LA ULTRADRETA al PODER

Bolsonaro ja és president: «Brasil i Déu per damunt de tot»

El capità retirat va prometre respectar les religions, combatre la ideologia de gènere i emprendre un fort gir conservador

L'israelià Benjamín Netanyahu i l'hongarès Viktor Orbán l'acompanyen en la cerimònia de possessió del càrrec

jcarbo46402802 bolsonaro190101175514

jcarbo46402802 bolsonaro190101175514 / RICARDO MORAES

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Ha entrat al Congrés com si ho fes en una reunió de vells amics. Ha dibuixat somriures còmplices amb els excompanys legisladors i no s’ha privat d’imitar amb els dits de la seva mà la forma d’un revòlver a punt d’escopir una bala. Després, Jair Bolsonaro, ha escollit el camí de la solemnitat. Davant les autoritats institucionals i els seus convidats il·lustres, entre ells els primers minsitres d’Israel i Hongria, Beniamín Netanyahu i Viktor Orbán, el flamant president brasiler ha sentenciat: “El Brasil per damunt de tot, Déu per damunt de tot”. Durant el seu primer i breu discurs, el capità retirat de l’Exèrcit ha promés “alliberar el país” de la corrupció i de la “submissió ideològica”.

Bolsonaro va guanyar les eleccions amb 55 milions de vots, la mateixa quantitat de pobres comptabilitzats al Brasil recentment. Arriba al Palau de Planalto per posar en marxa un inèdit experiment de la ultradreta. Darrere seu conflueixen partits menors, les poderoses esglésies pentecostals, amb 42 milions de fidels, els militars i un grup d’economistes furiosament neoliberals.

“Estic segur que enfrontarem enormes desafiaments.  Però assolirem els nostres objectius”, ha dit el “Mite”, com prefereixen anomenar-lo els seus seguidors, que, sota l’amenaça permanent de pluja, ha omplert els carrers de Brasília. Des de la moderna Esplanada dels Ministeris, dissenyada fa gairebé 70 anys per l’arquitecte comunista Oscar Niemeyer, ells i elles, indiferents a la història de la ciutat capital, han aplaudit els anuncis del seu líder. Bolsonaro els ha dit que, d’ara endavant, es “valoritzarà la família” i es “respectaran les religions”, en particular la “judeocristiana”. A dins i fora del Congrés han esclatat els aplaudiments quan ha anunciat un combat contra la “ideologia de gènere”. Malgrat la seva declarada homofòbia i misogínia, ha dit també que promourà una societat “sense discriminació”.

Bolsonaro ha reiterat el desig de fer realitat la lliure disposició d’armes tot i que una recent enquesta de Datafolha dona compte que un 61% dels consultats rebutgen aquesta mesura. Ha anticipat al seu torn que bregarà per lleis més dures contra la delinqüència i més protecció per als policies que primer disparen i després pregunten. “Mereixen ser respectats”. De la mateixa manera, “el Mite” ha advertit en el seu discurs que les escoles brasileres han de preparar els joves per al “mercat de treball” i no la militància.

Gir neoliberal

Un equip d’economistes formats a l’Escola de Chicago, la cuina del neoliberalisme, arriba amb ell al poder per “acabar amb un Estat ineficient i corrupte”. El Govern es proposa aprofundir l’ajustament del mandatari interí Michel Temer.  Venen “reformes estructurals”. Els sindicats ja estan en alerta. De moment, Bolsonaro es prepara per a un augment del salari mínim.

La presència a la presa de possessió del xilè Sebastián Piñera no només ha estat protocolària per als amfitrions. El ministre d’Hisenda, Paulo Guedes, és un gran admirador del model que el Xile del dictador Augusto Pinochet va imposar a matadegolla i que, després de la recuperació institucional, va ser sotmès a maquillatges i correccions que no van alterar la seva essència.

Durant la llarga dictadura (1964-85), l’economia brasilera va créixer de manera exponencial sobre la base d’un programa estatista i desenvolupista. Però aquesta vegada, Bolsonaro ha optat per “el lliure mercat”. A més dels set ministres militars, el nou Govern ha resolt que els uniformats ocupin posicions rellevants en l’economia. Generals pròxims a Bolsonaro ocuparan la Secretaria Especial d’Ingressos Federals i un dels principals bancs estatals. Per sota d’ells es troben altres coronels.  Segons el diari paulista ‘Folha’, ni tan sols durant l’anterior règim castrense hi va haver tants militars en aquests llocs importants. 

Felicitacions de Trump

Tot just Bolsonato ha acabat el seu discurs d’investidura, Donald Trump l’ha saludat des de Twitter. “¡Els Estats Units estan amb tu!”, ha escrit el president dels EUA. Bolsonaro no ha tardat en respondre-li. “Realment aprecio les seves paraules d’alè. Junts, sota la protecció de Déu, portarem prosperitat i progrés a la nostra gent”. A més d’un programa polític, tots dos comparteixen la fascinació per utilitzar les xarxes socials.

Notícies relacionades

Brasília, que s’ha blindat per als fastos, per l’avinguda principal de la qual ha passat Bolsonaro dins d’un Rolls Royce Silver Wraith sense capota que va ser donat al Brasil per la reina Elisabet II d’Anglaterra, el 1953, ha allotjat també una multitud que ja no s’enrojola de les seves posicions extremes. L’associació entre l’esquerra i el demoníac s’ha convertit en un lloc comú amb la prèdica de les esglésies evangelistes.

El vídeo d’un “ritual de purificació” a l’Església Universal del Regne de Déu, previ a la presa de possessió, és eloqüent. “¿Vostè és d’esquerres o de dretes?”, li pregunta el “bispo [bisbe]” a una dona. Ella li diu que d’esquerres. El religiós li explica que l’exorcitzarà, perquè està posseïda. La conversió, explica, li portarà prosperitat, amor, salut, alleujament, coratge, entusiasme, vigor, autocontrol i justícia.