EN UNA ESTACIÓ

La policia segueix la pista terrorista en l'atac de Manchester

Un home apunyala tres persones la nit de Cap d'Any i crida consignes dels grups gihadistes

sintvp1k9ubqpuei17xeb21100 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Alfons Saladrigas

La policia britànica investiga l’atac de Manchester com a terrorisme i ha identificat el presumpte autor de l’atac com un noi de 25 anys que vivia a l’àrea de Cheetham Hill, un suburbi de la ciutat. No ha facilitat més detalls de la seva identitat. La policia continua registrant el seu domicili i creu que va actuar en solitari. Els fets es van produir a les 10 del vespre, abans de les celebracions d’any nou, a Victoria Station, l’estació de trens de Manchester. Un home empunyant dos ganivets de cuina de 30 centímetres es va abalançar contra la gent i va ferir greument al coll i l’abdomen una parella de 50 anys i el sergent de policia que va anar a ajudar-los.

L’atacant va ser reduït amb esprai pebre i pistoles tàser  per quatre agents i va ser arrestat. En un vídeo de la detenció apareix cridant “Allah akbar” (Al·là és el més gran, en àrab) mentre era introduït al furgó policial. Altres testimonis van assenyalar que va llançar diverses consignes islamistes.  “Vaig veure que venia cap a mi, vaig abaixar la mirada i vaig veure que subjectava un ganivet d’uns 30 centímetres amb una empunyadura negra i vaig sentir por, pura por, anava a saltar a les vies del tren perquè el següent era jo, quan vaig veure que agents de policia li disparaven amb pistoles tàser i es llançaven contra ell”, va explicar Sam Clack, productor de la BBC, que es trobava a l’andana on es va produir l’atac en aquell moment. “L’home cridava ‘mentre continueu bombardejant països àrabs, continuaran passant aquestes coses’”, va afegir.

Aplicacions de mòbil

Notícies relacionades

Un altre factor que ha provocat que la policia qualifiqués l’atac de terrorista va ser que va passar pocs metres del punt on es va immolar Salman Abedi el 22 de maig de 2017 (a l’entrada del Manchester Arena per la mateixa estació de trens) en el concert d’Ariana Grande, en què va matar 22 persones. Alguns mitjans britànics apunten que gihadistes de l’Estat Islàmic van demanar el 31 de desembre a través d’aplicacions de mòbil encriptades que els seus seguidors ataquessin la celebració de nit de Cap d’Any a Londres.

“L’incident podia haver sigut més greu però no va ser així gràcies a la valenta resposta de la policia", va declarar l’alcalde de Manchester, Andy Burnham. “Sembla que és un incident aïllat però la gent ha de ser vigilant”. L’estació ja ha sigut reoberta al públic. L’agent de policia ferit ja ha sigut donat d’alta. Continua hospitalitzada en estat greu la parella, tot i que les seves vides estan fora de perill.