TRAGÈDIA AL SUD-EST ASIÀTIC

Indonèsia eleva l'alerta al volcà que va provocar un tsunami

L'Anak Krakatau, que va entrar en l'actual fase d'erupció el juliol passat, continua registrant «sense pausa» erupcions de tipus estrombolianes

afp 1bu4r6

afp 1bu4r6 / STR (AFP)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les autoritatsd’Indonèsia  han elevat l’alerta per erupció al volcà Anak Krakatau, que fa sis dies va provocar un tsunami i va causar prop de mig miler de morts, i recomanen evitar activitats a entre 500 metres o un quilòmetre de la costa en previsió d’un altre sisme submarí.

El portaveu de l’Agència Nacional de Gestió de Desastres (BNPB), Sutopo Purwo Nugroho, va indicar que l’alerta ha passat del nivell 2 al 3 en una escala de 4 i que el radi d’exclusió al voltant del volcà ha sigut estès de 2 a 5 quilòmetres.

“Les persones i turistes tenen prohibit fer qualsevol activitat en un radi de 5 quilòmetres des del cràter del cim de la muntanya Anak Krakatau”, va indicar el portaveu en un comunicat.

El comunicat afegeix que l’agència meteorològica BMKG, d’altra banda, va recomanar que s’eviti fer activitats a entre 500 metres o un quilòmetre de la costa en previsió que hi hagi un altre tsunami.

Poques esperances

El volcà, que va entrar en l’actual fase d’erupció el juliol passat, continua registrant “sense pausa” erupcions de tipus estrombolianes, amb l’abocament de lava i l’emissió de roques incandescents i columnes de fum que cobreixen de cendra diverses zones del litoral de l’estret, va afegir el portaveu.

Segons Sutopo, el volcà va registrar una erupció de petita magnitud el 22 de desembre però imatges de satèl·lit mostren que aquesta va causar l’ensorrament del seu vessant sud-oest, que al caure al mar va originar el tsunami que va colpejar la costa oest de l’illa de Java i del sud del’illa de Sumatra.

Mentrestant, els equips de rescat treballen contra el rellotge però amb escasses esperances de trobar algun supervivent en el desastre que segons l’últim balanç oficial, va causar 430 morts i 1.495 ferits, i en el qual 159 persones més continuen desaparegudes.

Refugiades 22.000 persones

El sisme submarí també va obligar a refugiar en centres d’evacuació prop de 22.000 persones, en gran part a causa que les autoritats han ordenat l’evacuació completa de petites illes de l’estret.

Notícies relacionades

A aquests s’afegeixen 1.818 veïns de dos llogarrets del nord-oest de la regència de Banten, la part de Java afectada pel tsunami, que han hagut de ser evacuats a causa de les inundacions que pateix la mateixa zona.

Sutopo va atribuir l’avinguda d’aigua al desbordament del riu Cikalumpang provocat per les intenses pluges que cauen a la zona i que dificulten les tasques de rescat i assistència dels afectats del tsunami.