CONFLICTES A LA CASA BLANCA

Trump accedeix a tancar la seva fundació, sota investigació per un «escandalós patró d'il·legalitat»

La va utilitzar per als seus interessos polítics i empresarials i va violar la llei cedint a la seva campanya el control dels fons

La fiscal de Nova York manté obert el cas contra el president i els seus tres fills grans

President Donald Trump attends a ceremony to sign an executive order establishing the White House Opportunity and Revitalization Council  in the Roosevelt Room of the White House  Wednesday  Dec  12  2018  in Washington   AP Photo Jacquelyn Martin

President Donald Trump attends a ceremony to sign an executive order establishing the White House Opportunity and Revitalization Council in the Roosevelt Room of the White House Wednesday Dec 12 2018 in Washington AP Photo Jacquelyn Martin / Jacquelyn Martin (AP)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La pressió legal sobre Donald Trump es deixa sentir. Aquest dimarts la fiscal general de Nova York, Barbara Underwood, ha anunciat que el president dels Estats Units ha acordat tancar la Fundació Trump, en què les autoritats han detectat un“escandalós patró d’il·legalitat”pel qual estan sota investigació Trump i els seus tres fills grans.

Entre els descobriments de la investigació d’Underwood hi ha que la Fundació Trump es va coordinar de forma il·legal amb la campanya. “Funcionava bàsicament com un portatalonaris per servir els interessos polítics i empresarials del senyor Trump”, ha dit en el seu comunicat la fiscal, que ara aprovarà, juntament amb un jutge estatal, altres organitzacions benèfiques, entre les quals es repartiran els 1,75 milions que queden en les arques de la fundació de Trump.

"Conducta il·legal persistent"

El cas, que es va obrir amb una demanda al juny que denunciava“conducta il·legal persistent”,continuaobert. La fiscal busca recuperar 2,8 milions de dòlars i ha demanat que es prohibeixi a Trump formar part de qualsevol junta directiva d’organitzacions benèfiques. “Continuarem endavant per assegurar que es fa responsable la Fundació Trump i els seus directors per les seves clares i repetides violacions de lleis estatals i federals”,ha dit la fiscal.

Les normes federals prohibeixen utilitzar diners d’organitzacions benèfiques per a guanys personals, però, segons la fiscalia, la de Trump en va utilitzar, per exemple, per pagar acords legals de les seves empreses. La llei també prohibeix a les organitzacions benèfiques participar en campanyes polítiques, però la fiscalia ha descobert que Trump “va cedir el control” dels diners de la fundació a la seva campanya el 2016.

Notícies relacionades

Investigacions de ‘The Washington Post’ també van revelar que Trump utilitzava la fundació com "la seva guardiola". La donació més gran en la història de l’organització, per exemple, la va fer a un grup de conservació de Central Park per restaurar una font al costat d’un dels seus hotels. En un moment la va utilitzar també per fer una donació política a la fiscal general de Floridadonació política a la fiscal general de Florida, Pam Bondi, i no va informar Hisenda. Es va falsejar en documents fiscals el receptor d’aquesta donació, una cosa que segons el mateix Trump es va deure a "un error de comptabilitat". Darrere d’aquell cas, pel qual Trump va haver de pagar una multa a Hisenda, bategaven ombres de corrupció ja que Bondi estudiava abans de rebre la donació obrir una investigació a Trump University, un altre focus de problemes legals per a Trump.

Segons la fiscalia, ni Trump, ni  Donald Jr, ni Eric ni Ivanka van ser mai en una reunió de la junta directiva, que es va reunir per última vegada el 1999. L’home llistat com a tresorer, l’executiu de l’Organització Trump, Allen Weisselberg, ha dit als investigadors que ni tan sols era conscient que formava part de la junta directiva d’una fundació que feia anys que estava sota la lupa de les autoritats a Nova York.

Temes:

Donald Trump