SANITAT ALS EUA

Un jutge conservador declara inconstitucional l'Obamacare

Tot i que la llei sanitària continua en vigor mentre s'apel·la, la decisió del magistrat dispara la incertesa sobre el seu futur

Associacions mèdiques i la indústria asseguradora critiquen la sentència, que posa en perill la protecció per a les persones amb malalties prèvies

zentauroepp44937843 former president barack obama speaks in foellinger auditoriu180907210655

zentauroepp44937843 former president barack obama speaks in foellinger auditoriu180907210655 / Stephen Haas

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Donald Trump i els republicans no van poder tombar la reforma sanitària de Barack Obama al Congrés, una obsessió des que es va aprovar el 2010, però la van ferir amb la reforma fiscal i van prosseguir els seus atacs als tribunals. Ara, un jutge de Texas els ha ajudat en el seu assalt amb una decisió que dispara la incertesa sobre el futur de la llei i que ha sigut àmpliament denunciada, no només pels demòcrates sinó també per nombroses organitzacions mèdiques i per la indústria de les companyies d’assegurances.

Reed O'Connor, un magistrat conservador nomenat per George W. Bush, va declarar en una decisió publicada divendres a la nit que tota la llei és inconstitucional. El seu argument és que, una vegada que el Congrés va eliminar de la reforma fiscal les multes que l’Obamacare establia per a qui no contractés una pòlissa, la resta de la legislació no es pot sostenir.

En vigor fins al Suprem

La decisió d’O'Connor no afecta de forma immediata la llei. Un grup d’estats controlats pelsdemòcrates  i encapçalats per Califòrnia, que han estat defensant l’Obamacare de la demanda presentada per Texas i uns altres 19 estats sota poder republicà, van anunciar immediatament que apel·laran. Mentre aquesta apel·lació segueix el seu curs “la llei continua en vigor”,segons va reconèixer la Casa Blanca en un comunicat.

La batalla està destinada a acabar al Tribunal Suprem, que en dues decisions, el 2012 i el 2015, va defensar la legalitat de l’Obamacare. Tot i que Trump ha aconseguit col·locar dos jutges conservadors a l’alt tribunal, els cinc que van ratificar la reforma sanitària el 2012 hi segueixen sent, incloent-hi el president, el conservador John Roberts. Una qüestió clau que ara dispara els interrogants és que el 2012 li van donar suport al considerar la multa per no haver-se assegurat com un impost.

Incertesa

El que sí que ha aconseguit el jutge O'Connor és disparar la incertesa a curt termini. La reforma fiscal entra en vigor l’1 de gener i a partir d’aquest dia pot ser que alguns estats decideixin deixar d’aplicar l’Obamacare, una reforma que ha ajudat20 milions de persones que no tenien cobertura mèdica a obtenir-la, sobretot gràcies a l’expansió del Medicaid, el sistema de salut pública per als ciutadans amb menys recursos i discapacitats, i a l’establiment de mercats d’assegurances.

Tot i que la implementació de l’Obamacare no ha sigut fàcil ni fluida , ni la llei va resoldre molts dels problemes per accedir a l’onerós sistema sanitari nord-americà, ha anat guanyant popularitat amb els anys, especialment perquè va aconseguir que les companyies d’assegurances tinguessinl’obligació d’assegurar persones amb problemes mèdics previs a la contractació de les pòlisses, una població que representa gairebé un terç de la del país, 133 milions de nord-americans. De fet, aquesta protecció es va convertir en un element central a les passades eleccions legislatives del novembre. Els demòcrates van ser els seus paladins i molts republicans que van assaltar l’Obamacare van ser castigats a les urnes.

Les crítiques al jutge han sigut generalitzades. La principal organització de companyies d’assegurances, l’America’s Health Insurance Plans, ha qualificat la seva decisió de“desassenyada i errònia”.El president de la Federació d’Hospitals Americans, Charles Kahn, ha advertit que “tindrà un impacte devastador en els pacients i en tot el sistema nacional de salut”, i Barbara McAneny, presidenta de l’Associació Mèdica Americana, ha dit que “és un desafortunat pas enrere per al nostre sistema de salut, contrari al sentir majoritari de la ciutadania. Ningú vol tornar als dies en què el 20% de la població no tenia assegurança i hi havia menys proteccions del pacient”, ha declarat.

Notícies relacionades

Trump, l’Administració del qual s’ha negat a defensar l’Obamacare de les demandes dels republicans, va trigar divendres només uns minuts a celebrar la decisió a Twitter, injuriant l’Obamacare com un “desastre” i aplaudint el jutge. Va demanar també l’aprovació d’una llei “forta” que inclogui les proteccions per a les persones amb problemes mèdics previs.

Va ser, no obstant, la demòcrata Nancy Pelosi, que a partir del gener està cridada a dirigir la nova majoria demòcrata a la Cambra Baixa, que va prometre que quan el nou Congrés prengui possessió actuaran per garantir aquestes proteccions. Els republicans no han anunciat res.