GUERRA FREDA A L'AMÈRICA LLATINA

El desplegament a Veneçuela de dos caces bombarders russos amb capacitat nuclear irrita els EUA

Efectius militars i aeronaus del país eslau arriben a l'aeroport de Caracas per realitzar maniobres d'entrenament i vols conjunts

El Kremlin incrementa la seva presència a Llatinoamèrica a través de la "propaganda i la venda d'armes, per minvar la influència dels EUA", segons els experts

afp 1bh9ao

afp 1bh9ao / FEDERICO PARRA (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Per alKremlin, a l’hora d’escollir aliats, la ideologia sembla que és el menys important. Si a Europa, Rússia ha finançat  forces polítiques d’extrema dreta  forces polítiquesd’extrema dretai el partit oficialista Rússia Unida ha firmat acords de cooperació amb formacions com l’FPO austríac, a Llatinoamèrica és en l’extrema esquerra on sembla trobar més receptivitat l’aspiració de liderar una mena de coalició mundial antisistema que capgiri l’ordre global.

Dos bombardejos supersònics TU-160, capaços de portar projectils nuclears de curt abast, van aterrar aquest dilluns a l’aeroport de Maiquetía, a Caracas (Veneçuela), fet que va desencadenar un agre intercanvi d’acusacions amb responsables polítics nord-americans. El desplegament, a més, es produeix pocs dies després que el president rus, Vladímir Putin, i el seu homòleg veneçolà, Nicolás Maduro, mantinguessin converses a Moscou destinades a reforçar l’aliança entre els dos països.

Els dos avions van fer un vol d’uns 11.000 quilòmetres abans d’aterrar al país caribeny. Els van seguir dos aparells més, un Antonov An-14 de transport militar, i un Iliuxin Il-62 capaç de portar passatgers. Segons el ministre de Defensa, Vladimir Padrino, els aparells participaran en maniobres, incloent-hi "vols operatius combinats".

Indissimulada eufòria a Caracas

L’arribada de la flota aèria va ser acollida amb indissimulada eufòria per representants polítics veneçolans, en un moment en què s’aireja des del Govern la possibilitat d’una invasió per part dels EUA davant del duel polític que mantenen el Govern de Maduro i l’oposició. "Ens estem preparant per defensar Veneçuela fins a l’últim pam quan sigui necessari, i això ho farem amb els nostres amics, perquè tenim amics al món", ha destacat el mateix Padrino. 

La presència dels Tupolev a poc més de 2.000 quilòmetres de les costes nord-americanes no ha passat desapercebuda a Washington. El secretari d’estat nord-americà, Mike Pompeo, ha destacat en el seu compte de Twitter el fet que el Kremlin hagi enviat els seus bombarders a l’altre costat del món. "El poble rus i el poble veneçolà han de veure això com el que és; dos governs corruptes, malgastant fons públics i silenciant la llibertat quan el seu poble pateix", ha continuat.

Com era d’esperar, el Kremlin no s’ha abstingut de comentar les declaracions del responsable nord-americà i i el seu portaveu, Dmitri Peskov, les ha qualificat d’"inapropiades", i ha reocrdat el pressupost de Defensa nord-americà, "capaç d’alimentar l’Àfrica".

Notícies relacionades

Segons escriu Julia Gurnagus, especialista en Euràsia del centre Carnegie, "des del 2008 Rússia està incrementant la seva presència" en aquesta regió "a través de la propaganda, de la venda d’armes i equipaments militars, comerç i acords sobre narcotràfic... Intenta erosionar el lideratge i la influència dels EUA al’hemisferi occidental". Molts experts vaticinen que Vladímir Putin intentarà expandir la seva cartera d’aliances més enllà dels seus aliats tradicionals –CubaNicaragua i Veneçuela–, per exemple en països com ara el Brasil, governat per l’ultradretà  Jair Bolsonaro Jair Bolsonaro.