crisi a brusel·les

El pacte migratori trenca la coalició de Govern a Bèlgica

Els nacionalistes flamencs, contraris a l'acord de Marràqueix, deixen l'Executiu en minoria

El primer ministre, Charles Michel, reorganitza el Gabinet i intentarà esgotar la legislatura

zentauroepp46196270 slq10  brussels  belgium   09 12 2018   belgian prime minist181209191606

zentauroepp46196270 slq10 brussels belgium 09 12 2018 belgian prime minist181209191606 / STEPHANIE LECOCQ

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

La crisi política desencadenada a Bèlgica per la negativa dels nacionalistes de la Nova Aliança Flamenca (N-VA) a donar suport al pacte migratori promogut per l’ONU, de caràcter no vinculant, ha culminat aquest diumenge amb la sortida dels ministres de l’N-VA del Govern federal belga i la confirmació per part del primer ministre, el liberal francòfon Charles Michel, que intentarà resistir amb una coalició de govern en minoria, amb 52 dels 150 escons de la cambra, una situació inèdita al país.

Després d’un duel que s’ha prolongat tota la setmana i una temptativa fallida de conciliació, el líder de l’N-VA, l’alcalde d’Anvers Bart de Wever, donava aquest dissabte a la nit un ultimàtum. Si Michel mantenia la seva decisió d’enlairar-se aquest diumenge en direcció a Marràqueix, on una conferència intergovernamental subscriurà el pacte aquest dilluns, abandonarien la coalició quadripartida que formaven amb els liberals del nord i el sud (MR i Open VLD) els democristians flamencs del CD&V.

Michel amb prou feines va tardar uns minuts a respondre a aquest envit. Es va reafirmar en la seva decisió de viatjar al Marroc i va anunciar tot seguit que prenia nota de la sortida dels nacionalistes de la coalició. Aquest diumenge ha sigut el rei Felip de Bélgica qui ha acceptat la dimissió i el primer ministre ha anunciat la reorganització del govern, tenint en compte l’indispensable equilibri lingüístic entre francòfons i flamencs, per esgotar la legislatura que culmina el 26 de maig, data prevista per a les pròximes eleccions a escala federal.

Repartiment de carteres

Notícies relacionades

Per a això ha nomenat dos nous ministres –Pieter de Crem i Philip de Backer– i ha repartit les carteres vacants entre els membres de l’Executiu. Per exemple, el responsable d’exteriors, Didier Reynders assumirà també defensa, el de Cooperació al desenvolupament Alexander de Croo, finances, i la de sanitat Maggie de Block, asil i immigració. Un govern renovat amb tres objectius polítics: política socioeconòmicaseguretat i justícia política climàtica. Michel descarta per tant convocar eleccions anticipades i aposta per torejar la crisi “amb diàleg amb el Parlament.

Quan Bèlgica va anunciar al setembre el seu recolzament al pacte, l’N-VA no va dir res. Va ser arran que altres països de la UE van començar a rebel·lar-se quan va aixecar la veu, apressat pels mals resultats en les eleccions municipals d’octubre i la pressió exercida per l’ultradretà Vlaams Belang, contrari a un acord que han titllat de “desastrós”, que l’ha portat a moure’s encara més a la dreta en política migratòria.