24 nov 2020

Anar al contingut

Una universitat de Soros abandona Hongria per la pressió governamental

La creixent pressió del Govern de Viktor Orbán força la institució acadèmica fundada pel multimilionari jueu a anar-se'n de Budapest

Carles Planas Bou

Una universitat de Soros abandona Hongria per la pressió governamental

Olivier Hoslet

Hongria ha assestat un nou cop contra el multimilionari hungarès-nord-americà d’origen jueu George Soros. Després de mesos de pressió, aquest dilluns la Universitat Central Europea (CEU) ha anunciat que ha sigut "expulsada" de Budapest i que a partir de l’any que ve es mudarà a Viena. "No hi ha precedents. Una institució nord-americana ha sigut forçada a abandonar un país que és aliat de l’OTAN. Una institució europea ha sigut expulsada d’un país membre de la Unió Europea", ha lamentat el seu rector i president, Michael Ignatieff.

La pugna entre aquesta universitat fundada per Soros i el Govern ultraconservador de Viktor Orbán no és nova. El març de l’any passat l’Executiu va passar una llei que forçava les universitats estrangeres a establir activitats acadèmiques al seu país d’origen. La CEU va fixar llavors un programa a Nova York, però Budapest no ho va reconèixer i li va prohibir acceptar nous alumnes a partir del 2019. Això els ha portat ara a anunciar el seu trasllat a la veïna Àustria.

La decisió, qualificada per la CEU com "un dia negre per a la llibertat acadèmica", suposa un altre gest d’Orbán contra Soros, a qui la ultradreta europea i especialment l’hongaresa veu darrere d’una conspiració per impulsar l’arribada de refugiats a Europa. Budapest també ha criminalitzat les organitzacions humanitàries que ajuden els immigrants i ha fet una llei que dificulta el seu funcionament.

RECOLZAMENT DE TRUMP

Tot i que Washington assegura que volia defensar la universitat nord-americana, Hongria ha tornat a passar-los per sobre. A diferència dels seus predecessors, Donald Trump ha donat la mà a Orbán. El seu ambaixador, David B. Cornstein, l’ha descrit com un "amic", ha culpat Soros  i ha assegurat que l’expulsió de la CEU "no té res a veure amb la llibertat acadèmica".

Tot i així, l’autòcrata hongarès va negar als Estats Units l’extradició de dos traficants d’armes russos, que va acabar enviant a Moscou, i aquest diumenge va concedir asil a Nikola Gruevski, exprimer ministre de Macedònia condemnat a dos anys a presó per tràfic d’influències.

El 12 de setembre passat, el Parlament Europeu va aprovar iniciar sancions contra Hongria pel seu retrocés democràtic, una cosa que no arribarà a bon port a causa de l’oposició de la seva aliada Polònia. Orbán es troba, a més, sota l’empara del Partit Popular Europeu, grup del qual forma part, i del seu candidat a la presidència de la Comissió Europea, l’alemany Manfred Weber. Considerada una de les millors universitats del continent, feia 25 anys que la CEU estava establerta a Budapest.

Temes: Hongria