Una universitat de Soros abandona Hongria per la pressió governamental

La creixent pressió del Govern de Viktor Orbán força la institució acadèmica fundada pel multimilionari jueu a anar-se'n de Budapest

zentauroepp41793495 soros180126200412

zentauroepp41793495 soros180126200412 / Olivier Hoslet

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Hongria ha assestat un nou cop contra el multimilionari hungarès-nord-americà d’origen jueu George Soros. Després de mesos de pressió, aquest dilluns la Universitat Central Europea (CEU) ha anunciat que ha sigut "expulsada" de Budapest i que a partir de l’any que ve es mudarà a Viena. "No hi ha precedents. Una institució nord-americana ha sigut forçada a abandonar un país que és aliat de l’OTAN. Una institució europea ha sigut expulsada d’un país membre de la Unió Europea", ha lamentat el seu rector i president, Michael Ignatieff.

La pugna entre aquesta universitat fundada per Soros i el Govern ultraconservador de Viktor Orbán no és nova. El març de l’any passat l’Executiu va passar una llei que forçava les universitats estrangeres a establir activitats acadèmiques al seu país d’origen. La CEU va fixar llavors un programa a Nova York, però Budapest no ho va reconèixer i li va prohibir acceptar nous alumnes a partir del 2019. Això els ha portat ara a anunciar el seu trasllat a la veïna Àustria.

La decisió, qualificada per la CEU com "un dia negre per a la llibertat acadèmica", suposa un altre gest d’Orbán contra Soros, a qui la ultradreta europea i especialment l’hongaresa veu darrere d’una conspiració per impulsarl’arribada de refugiats a Europa. Budapest també ha criminalitzat les organitzacions humanitàries que ajuden els immigrants i ha fet una llei que dificulta el seu funcionament.

RECOLZAMENT DE TRUMP

Tot i que Washington assegura que volia defensar la universitat nord-americana, Hongria ha tornat a passar-los per sobre. A diferència dels seus predecessors, Donald Trump ha donat la mà a Orbán. El seu ambaixador, David B. Cornstein, l’ha descrit com un "amic", ha culpatSoros  i ha assegurat que l’expulsió de la CEU "no té res a veure amb la llibertat acadèmica".

Notícies relacionades

Tot i així, l’autòcrata hongarès va negar als Estats Units l’extradició de dos traficants d’armes russos, que va acabar enviant a Moscou, i aquest diumenge va concedir asil a Nikola Gruevski, exprimer ministre de Macedònia condemnat a dos anys a presó per tràfic d’influències.

El 12 de setembre passat, el Parlament Europeu va aprovar iniciar sancions contra Hongria pel seu retrocés democràtic, una cosa que no arribarà a bon port a causa de l’oposició de la seva aliada Polònia. Orbán es troba, a més, sota l’empara del Partit Popular Europeu, grup del qual forma part, i del seu candidat a la presidència de la Comissió Europea, l’alemany Manfred Weber. Considerada una de les millors universitats del continent, feia 25 anys que la CEU estava establerta a Budapest.

Temes:

Hongria