Macron estudia imposar l'estat d'emergència

El president convoca una reunió de crisi del seu Govern després de l'explosió de violència dissabte a París

El Ministeri de l'Interior denununcia la infiltració de grups ultres en les protestes de les 'armilles grogues'

zentauroepp46111943 elau2910  paris  france   02 12 2018   french president emma181202143057

zentauroepp46111943 elau2910 paris france 02 12 2018 french president emma181202143057 / ETIENNE LAURENT

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

El president francès, Emmanuel Macron, ha convocat aquest diumenge una reuniód’emergència del seu Govern després del’esclat de violència dissabte a París durant una protesta de les ‘armilles grogues’ i no descarta decretar l’estat d’emergència, segons el portaveu del Gabinet, Benjamin Griveaux.

Una barricada crema dissabte al costat de l’Arc de Triomf  / EFE EPA ETIENNE LAURENT

“Cal pensar en totes les mesures que puguem prendre per evitar que aquest tipus de gravíssimes manifestacions de violència en la via pública no es reprodueixin” a la capital, va respondre Griveaux al ser preguntat per l’emissora “Europe 1” sobre la possible instauració de l’estat d’emergència.

Després d’arribar de Buenos Aires de participar en la cimera del G-20, Macron ha visitat l’Arc de Triomf per comprovar els desperfectes que ha patit el monument, símbol de la República, que va ser objecte dissabte de vandalisme durant les protestes de les anomenades “armilles grogues”.

Més de 400 detinguts

El ministeri de l’Interior francès ha actualizat las xifres de detinguts durant tota la jornada de manifestacions de dissabte, que es va saldar amb 412 detencions a nivell nacional i 133 ferits de les quals 23 eren membres de les forces de l’ordre.

Policies antiavalots, dissabte / Geoffroy VAN DER HASSELT   AFP

Notícies relacionades

Segons “Europe 1”, diversos sindicats policials han sol·licitat a l’Executiu que apliqui l’estat d’emergència per evitar que les escenes d’insurrecció que es van viure a París, però també a menor escala en ciutats com Nantes, Tolosa i Marsella, es repeteixin la setmana que ve quan grups d’“armilles grogues” criden de nou a manifestar-se. Segons el Ministeri de l’Interior, entre els manifestants es van infiltrar fins a 3.000 violents procedents de grupuscles de l’extrema dreta i l’extrema esquerra.

El moviment de les ‘armilles grogues’ va sorgir fa aproximadament un mes de forma espontània, sense pertinença a cap grup polític i es va organitzar en xarxes socials per protestarcontra una nova alça dels impostos al carburant, que el Govern aplicarà a partir de gener. Les demandes s’han estès posteriorment des de la pujada del salari mínim fins a la dimissió de Macron.