DESPRÉS DEL G-20

Trump paralitza el seu pla de pujar els aranzels a la Xina

Els EUA mantindran les taxes d'importacions en el 10% temporalment però els pujaran al 25% si no s'arriba a un acord en 90 dies

trum

trum

3
Es llegeix en minuts

El president dels EUA, Donald Trump, va accedir aquest diumenge a suspendre durant 90 dies el seu pla de pujar al 25% els aranzels nord-americans a centenars de productes xinesos. S’obre d’aquesta manera una ambiciosa i incerta negociació amb la Xina sobre la seva política econòmica i es posa fi a una amenaça de guerra comercial que ha tingut en suspens a les economies mundials els últims mesos.

L’acord amb la Xina va ser el colofó de la visita de dos dies de Trump a Buenos Aires amb motiu de la cimera del G-20, que va marcar el primer viatge a Llatinoamèrica del seu mandat i que va culminar sense cap polèmica com les que van caracteritzar les seves últimes trobades multilaterals, entre ells la cita del G7 el juny passat.

“Crec que, en algun moment, acabarem aconseguint una cosa que serà bona per a la Xina i bo per als EUA”, va opinar Trump a l’iniciar el seu sopar de treball amb Xi en un luxós hotel de Buenos Aires. El ‘win-win’ de rigor en tot objectiu d’acord sembla que es consolida com a prioritat per al que ha de venir entre els gegants mundials. 

La Casa Blanca va anunciar un acord amb la Xina destinat a contenir la guerra comercial que els EUA van iniciar al juliol: “Els presidents Trump i Xi han accedit a començar immediatament negociacions sobre canvis estructurals” en l’economia xinesa, va dir la portaveu de la Casa Blanca, Sarah Sanders, en un comunicat. Les converses tractaran, en concret, “sobre la transferència forçada de tecnologies, la protecció de la propietat intel·lectual, les barreres comercials no duaneres, les intrusions cibernètiques i el robatori cibernètic, els serveis i l’agricultura”, va precisar.

Les dues potències provaran de completar aquestes negociacions “en els pròxims 90 dies”, i, mentre dura el diàleg, Trump ha accedit a “deixar en el nivell del 10% els aranzels a productes xinesos per valor de 200.000 milions de dòlars a partir de l’1 de gener del 2019, i no pujar-los ara per ara al 25 %” com estava previst.

Aquest era el gran objectiu de Xi en la reunió d’avui, ja que aquests aranzels afecten més d’un terç de les exportacions xineses anuals als EUA, entre ells productes com fruites i verdures, cereals, tèxtils, material de construcció, productes químics, combustibles, tabac i alcohol.

“Si quan acabi aquell període (de 90 dies), les parts no han aconseguit arribar a un acord, els aranzels del 10% es pujaran al 25%”, va advertir Sanders. A canvi, la Xina es va comprometre a augmentar “substancialment” les seves compres de “productes agrícoles, energètics, industrials i d’un altre tipus” procedents dels Estats Units, va assegurar la portaveu. “La Xina ha accedit a començar immediatament a comprar productes agrícoles” als EUA per “reduir el desequilibri comercial” bilateral, va garantir.

En total, Washington ha imposat aranzels a productes xinesos per valor de 250.000 milions de dòlars des de juliol, i Trump havia amenaçat de sancionar béns per uns altres 267.000 milions de dòlars, cosa que superaria amb escreix el volum d’importacions de la Xina als EUA, que el 2017 es van situar en 506.000 milions.

Notícies relacionades

La Xina ha aplicat com a represàlia mesures recíproques a més de 60.000 milions de dòlars en importacions nord-americanes, gairebé la meitat dels 130.000 milions que va comprar el 2017. Trump percep els dèficits comercials dels EUA amb diversos països com una amenaça als interessos nord-americans, però en el cas de la Xina, el seu Govern està preocupat a més per les polítiques econòmiques xineses, que segons el seu parer violen les regles de l’Organització Mundial del Comerç (OMC).

Cal veure si les negociacions generaran canvis significatius en el sistema xinès, els forts subsidis del qual a les companyies estatals i límits a la propietat intel·lectual han portat Washington a acusar Pequín de perjudicar les seves empreses.