ESCALADA DE TENSIÓ

Ucraïna prohibeix l'entrada de ciutadans russos en edat de combatre

Després de la imposició de l'estat d'excepció, Kíev ha reforçat els controls a les fronteres i ha registrat el domicili d'un dirigent ortodox lleial al Patriarcat de Moscou

La UE visualitza el seu recolzament a Poroixenko anunciant la renovació de les sancions, mentre que el G-7 exigeix l'alliberament dels capturats i la lliure navegació al mar d'Azov

zentauroepp46083832 ukrainian president petro poroshenko chairs a meeting with h181130104718

zentauroepp46083832 ukrainian president petro poroshenko chairs a meeting with h181130104718 / HANDOUT

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Les primeres restriccions de moviment, després de la imposició de l’estat d’excepció a Ucraïna, ja són aquí. El Govern de Kíev ha prohibit l’entrada al paísd’homes de nacionalitat russa amb edats compreses entre els 16 i els 60 anys, mentre que ha reforçat els controls de seguretat en els punts fronterers del país, reservant-se el dret de restringir els ingressos d’altres nacionals, amb especial atenció als passaports d’altres exrepúblicas soviètiques. 

El president Petró Poroixenko ha assegurat que la mesura està destinada a impedir que es repeteixi el que va passar el 2014, quan homes vestits de camuflatge sense distintius militars -en realitat, membres de les Forces Especials russes- van aconseguir el control d’edificis oficials i centres neuràlgics de la península de Crimea, precipitant poc després l’annexió del territori. “Aquestes són mesures per impedir que la Federació Russa formi destacaments militars privats en territori ucraïnès, que en realitat són unitats de les Forces Armades” d’aquest país, ha destacat el cap de l’Estat ucraïnès.

Una altra de les restriccions de la llei marcial acabada d’aprovar inclou la limitació del moviment cap a les regions sota control de les milícies prorusses a Donetsk i Luhansk, així com la possibilitat d’incrementar les revisions de seguretat a ciutadans que hagin mostrat simpaties cap al poderós veí de l’est durant els últims anys. En aquest sentit, el Servei Ucraïnès de Seguretat (SBU) ha informat aquest divendres que ha registrat el domicili del metropolità Pável, destacada figura de l’església ortodoxa lleial al Patriarcat de Moscou, al capdavant del Monestir de les CovesMonestir de les Coves, un dels llocs icònics de la capital ucraïnesa. Segons l’SBU, se l’investiga per atemptar "contra la igualtat dels ciutadans" i per "incitar a la violència interconfessional". 

A punt del cisma

La recent decisió del patriarca de Constantinoble, Bartomeu, de reconèixer l’"autocefàlia" de l’església ortodoxa ucraïnesa ha deixat el Patriarcat de Moscou en peu de guerra i el món cristià ortodox a punt del cisma religiós. El Govern de Kíev, i en concret el president Poroixenko, el principal instigador d’aquesta decisió, la justifiquen assegurant que els religiosos d’obediència a Moscou fomenten a Ucraïna la polarització de la ciutadania i difonen la visió del Kremlin del conflicte.   

Els 24 mariners ucraïnesos capturats, inclosos els tres que romanien hospitalitzats, han sigut traslladats a Moscou i internats a la presó de Lefórtovo, a la seva ala mèdica, segons ha informat la cadena de televisió liberal TV Dozhd, un moviment que alguns juristes locals han denunciat com a "il·legal". El Ministeri d’Exteriors ucraïnès intenta que el seu personal diplomàtic a Rússia hi pugui contactar, cosa que aquest divendres encara no havia aconseguit, com tampoc ho havia fet el Comitè Internacional de la Creu Roja.  

La crisi del mar d’Azov protagonitzarà les reunions entre els dirigents del G-20 durant el cap de setmana a Buenos Aires, malgrat la cancel·lació de la trobada prevista entre el president dels EUA, Donald Trump, i el seu homòleg rus, Vladímir Putin. La UE ha visualitzat a la capital argentina el seu recolzament sense fissures a Kíev amb unes declaracions del president de la Comissió Europea, Donald Tusk, que ha avançat que "segur" que les sancions a Rússia seran renovades al desembre. El G-7, per la seva banda, ha exigit a Rússia, en un comunicat emès al Canadà, l’alliberament de les tripulacions ucraïneses i la "lliure navegació" almar d’Azov.

Notícies relacionades

       

           

Temes:

Rússia Ucraïna