CITA A BUENOS AIRES

Com arriben els mandataris al G20

El príncep de l'Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman, centra les mirades després de l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi

zentauroepp46074479 the  baby trump  balloon is seen ahead of the g20 leaders su181129185231

zentauroepp46074479 the baby trump balloon is seen ahead of the g20 leaders su181129185231 / PILAR OLIVARES

4
Es llegeix en minuts
AFP

La reunió del G20reunió  G20, que aglutina els països amb les economies més pròsperes i emergents del món, es fa a l’Argentina amb el clima i les relacions comercials com principals eixos. La situació i el context en el qual arriben els diferents líders mundials, no obstant, condicionarà l’agenda.

ANGELA MERKEL

Al contrari del que va passar en l’anterior celebració del G20, a Hamburg, la cancellera alemanya Angela Merkel, al final del seu cicle polític, arriba a Buenos Aires notablement debilitada en l’escena internacional. Amb una previsió de creixement del PIB de l’1,8% aquest any i el que ve i un índex d’atur històricament baix (5%), l’economia alemanya es troba bé de salut gràcies als seus importants excedents comercials. Conscient que la seva economia descansa en bona mesura en les exportacions, que s’oposa a mesures proteccionistes, haurà de defensar el multilateralisme a Buenos Aires.

MOHAMED BIN SALMAN

El príncep hereu de l’Aràbia SauditaMohamed bin Salman, conegut com a 'MBS', és, sens dubte, un dels principals protagonistes de la trobada a Buenos Aires. Tots els ulls estaran posats en la seva persona després de l’escàndol perl’assassinat  del periodista saudita  Jamal Khashoggi, crític amb el règim. Khashoggi va ser assassinat al consolat saudita a Istanbul. L’oenagé Human Rights Watch ha demanat a l’Argentina que el detingui per la seva implicació en l’assassinat del periodista i la seva implicació en la guerra de Iemen. A la capital argentina, 'MBS' coincidirà per primera vegada amb el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, després del crim.

VLADÍMIR PUTIN

Enfortit per una economia estabilitzada després de la crisi del 2014-2015, el president rus, Vladímir Putin, serà un altre focus d’atenció en la trobada a l’estar vinculat a nombrosos punts conflictius: des de la guerra a Síria fins a la crisi ucraïnesa, passant per les tensions russoamericanes. En el context d’escalada de tensió entre Moscou i Kíev, la trobada de Putin amb Trump és molt esperada. En el contextd’escalada de tensió entre Moscou i Kíev, la trobada de Putin amb Trump és molt esperada..

XI JINPING

El president xinès, Xi Jinping, serà un dels protagonistes d’un moment clau del G20, en la trobada prevista amb el president dels EUA, Donald Trump. Els mandataris es veuran les cares en plena escalada de represàlies duaneres entre Pequín i Washington, una situació que fa tremolar l’economia mundial. Xi es presenta com a defensor del multilateralisme, en oposició al proteccionisme de Trump. Però tant nord-americans com europeus denuncien els nombrosos obstacles que encara troben les seves empreses implantades al gegant asiàtic, així com les pràctiques deslleials, com ara el robatori de propietat intel·lectual.

DONALD TRUMP

Deu anys després de la primera trobada del G20 que va advocar per defensar el multilateralisme, el president Donald Trump es presenta a Buenos Aires enarborant l’'America First i decidit a pressionar els seus homòlegs xinès i rus en el marc de les trobades bilaterals. L’Administració xinesa ha avançat que la trobada és una bona ocasió per assolir un acord amb Pequín en alguns aspectes. Els moviments de Trump seran analitzats amb lupa per la seva tendència als canvis d’última hora. Convé recordar que en el G7 de juny al Canadà, es va negar a firmar el comunicat final negociat.

EMMANUEL MACRON

En un G20 que es preveu conflictiu, el president francès Emmanuel Macron s’esforçarà per avançar en una reforma de l’Organització Mundial del Comerç i de preservar l’Acord de París sobre el clima, pretensió amenaçada si les tensions entre la Xina i els EUA copen el protagonisme. La trobada amb Trump es preveu freda, especialment després del tuit de Trump sobre la  baixa popularitat de Macron, en ple conflicte amb els ‘armilles grogues’.

THERESA MAY

En el que serà el primer desplaçament d’un cap de Govern britànic a l’Argentina després de la guerra de les Malvines el 1982, Theresa May tindrà, no obstant, el seu cap a Londres. La primera ministra conservadora està en un moment delicat abans que l’11 de desembre el Parlament britànic voti si ratifica l’acord assolit amb Brussel·les sobre el 'brexit'. En el cas que la sortida del Regne Unit de la UE s’arribi a materialitzar, Londres té l’esperança d’assolir un acord de lliure comerç amb el seus aliats americans. 

MAURICIO MACRI

Notícies relacionades

El president argentí Mauricio Macri rep als caps de les principals economies mundials en un moment en què el seu país, la tercera economia llatinoamericana, travessa una profunda crisi econòmica, amb una inflació anual del 45% i una economia en recessió que, sens dubte, debiliten el dirigent de centredreta. En un context de crisi del multilateralisme, Macri espera poder trobar punts de consens per a la declaració final, malgrat els principals contendents internacionals.

MICHEL TEMER

El president del Brasil, Michel Temer, arriba a la cita a final de mandat i amb la popularitat molt minvada. Totes les mirades estan posades en el president electe, l’ultradretà Jair Bolsonaro, que prendrà possessió l’1 de gener amb un govern ultraliberal. Convidat a participar en el G20 per Temer, Bolsonaro ha declinat assistir-hi per motius de salut.