Itàlia s'avé a rebaixar la seva xifra de dèficit per acontentar Brussel·les.

Di Maio afirma que l'important són les propostes i no els números

undefined43551501 epa6024  roma  italia   30 05 2018  el l der del movimiento 180824114045

undefined43551501 epa6024 roma italia 30 05 2018 el l der del movimiento 180824114045 / FABIO FRUSTACI

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

El vicepresident del Govern i líder del Moviment 5 Estrelles (M5S), Luigi di Maio, ha obert aquest dilluns la possibilitat que es pugui reduir el dèficit previst del 2,4 % del PIB, com demana la Comissió Europea, si es conserven les mesures socials incloses en els pressupostos que s'han presentat a Brussel·les. Segons alguns mitjans italians, el Govern es pot obrir a avaluar un descens del dèficit del 2,4% a un 2-2,1%, que Brussel·les podria acceptar.

"El tema no són els números sinó els ciutadans. L'important són els objectius que ens hem donat, la renda de ciutadania, la quota 100 –reforma de l'edat de jubilació– i reemborsar els estafats pels bancs, que són mesures de les quals no podem prescindir", ha explicat Di Maio. I ha afegit: "Si després durant les negociacions ha de disminuir el dèficit no és important. L’important és que no descendeixin les persones que han de beneficiar-se d'aquestes mesures".

La reunió de dissabte

Notícies relacionades

El moviment del Govern italià arriba després del rebuig, dimecres passat, de l'esborrany de pressupostos per al 2019 esborrany de pressupostos per al 2019 i la proposta de Brussel·les d'obrir un procediment de dèficit excessiu pel seu elevat deute públic. El primer gest en relació amb la previsió de dèficit arriba després de la reunió que van mantenir dissabte el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i el primer ministre italià, Giuseppe Conte a Brussel·les.

L'altre vicepresident del Govern i líder de La Liga, Matteo Salvini, també es va mostrar més conciliador i va afirmar que "s'aplicarà el sentit comú" i que no es discutirà "per un 0,1% més o menys", en una entrevista en el telenotícies de la televisió pública RAI1. Després de les paraules de Di Maio, la prima de risc, que mesura el diferencial entre el bo a deu anys nacional amb l'alemany, es va relaxar gairebé 10 punts respecte al tancament de divendres passat.