POLÈMICA MIGRATÒRIA

Gasos lacrimògens: la tensió es dispara a Tijuana

Agents dels EUA van frenar amb gasos i projectils migrants que van provar de superar la tanca

Els EUA van tancar diverses hores el trànsit legal per San Ysidro, el punt més transitat de la frontera

20181126 416222 gaslacrimogenor 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

La complexa i tensa situació que es viu a Tijuana, la localitat mexicana fronterera a la qual en les últimes setmanes han arribat diversos milers de migrants centreamericans que aspiren a demanar asil als Estats Units, va pujar de to aquest diumenge. Una jornada que va començar amb una manifestació pacífica de prop de mil migrants va evolucionar cap alcaos. Hi va haver xocs amb la policia mexicana i trets de gasos lacrimògens i altres projectils des dels EUA. El Departament de Seguretat Nacional nord-americana va decidir tancar unes hores tot el trànsit rodat i a peu legal per San Ysidro, el punt més transitat de tota la frontera entre els EUA i Mèxic.

La manifestació, organitzada per mostrar frustració sobre l’alentit procés per sol·licitar asil als EUA i per les condicions de l’espera a Tijuana, va sortir prop de les nou del matí (18.00 hores a Espanya) des del centre esportiu Benito Juárez. Aquest recinte, amb capacitat per a unes 3.500 persones, és l’alberg principal a Tijuana per a més de 5.000 migrants, incloent-hi els arribats en les últimes setmanes en caravanes des d’Hondures i altres països centreamericans.

Els enfrontaments

Prop de 500 dels migrants van decidir trencar la marxa i intentar acostar-se fins a la frontera, segons el relat de migrants i periodistes a Tijuana i segons les xifres de les autoritats mexicanes. Al topar amb controls de la policia mexicana al pont d’El Chaparral, on hi ha la garita mexicana, i després de diversos enfrontaments amb els agents, es van dispersar.

Alguns van intentar creuar per les vies de trànsit rodat. D’altres van intentar creuar per un canal gairebé sec del riu Tijuana i avançar cap a diversos punts de la frontera per intentar entrar als EUA. Alguns van intentar saltar o colar-se per les tanques, però ells i els qui estaven encara a la banda mexicana van ser frenats per agents de Duanes i Protecció de Fronteres (CBP, per les seves sigles en anglès), que van disparargasos lacrimògens i bales de goma. No s’ha informat de ferits greus. Entre els migrants hi havia dones i nens.

Deportacions i amenaces

El ministre d’Interior mexicà, Alfonso Navarrete Prida, va declarar en una entrevista amb ‘Milenio’ que es deportarà “els que van intentar ingressar violentament”als EUA i va assegurar que tenen “identificats” les “persones violentes que van irrompre l’ordre legal mexicà”. Les autoritats locals han informat de 39 detinguts.

Notícies relacionades

Des dels EUA, mentrestant, la secretària de Seguretat Nacional, Kirstjen Nielsen, va donar a Twitter la seva versió dels fets, i va assegurar que els migrants van llançar“projectils”a agents fronterers. Nielsen va escriure també que els EUA “no dubtaran a tancar ports d’entrada per raons de seguretat”.

Encara que inicialment es va parlar de l'ús de bales de goma davant els migrants, aquest dilluns Kevin McAleenen, comissionat de la CBP, ha assegurat que aquest armament no és a l'inventari dels agents de la frontera. Sí que ha confirmat que, a més dels gasos lacrimògens, es van utilitzar "altres projectils", encara que no ha detallat quins.

Temes:

Mur de Mèxic