EL FUTUR DE LA UE

Espanya desvincula l'anunci de Gibraltar d'un acord sobre el 'brexit'

El ministre principal gibraltareny havia afirmat que hi havia un pacte sobre el Penyal en el procés de sortida de la UE

Exteriors matisa que l'entesa només guarda relació amb quatre memoràndums i aspectes fiscals negociats amb Londres

undefined45979546 file photo  the spanish flag flies at the gibraltar spain bo181121173912

undefined45979546 file photo the spanish flag flies at the gibraltar spain bo181121173912 / Jon Nazca

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Ministeri espanyol d’Afers Exteriors ha aclarit que l’anunci realitzat aquest divendres pel ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo, a la BBC no es refereix al tractat de sortida del Regne Unit de la Unió Europea, amb el qual Espanya continua mantenint reserves, sinó a quatre memoràndums i un acord fiscal negociats bilateralment entre Madrid i Londres que facilitaran una sortida més ordenada de la UE per part del Penyal una vegada el ‘brexit’ es produeixi, segons van informar a Europa Press fonts diplomàtiques.

Aquests acords es van tancar aquesta setmana a Madrid en unes reunions en què va participar el ministre principal de Gibraltar. Malgrat que tant Espanya com el Regne Unit s’han congratulat per aquests acords, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, manté que vetarà el tractat del ‘brexit’que han d’aprovar els líders europeus en una cimera aquest diumenge si no es deixa clar que qualsevol relació futura de Gibraltar amb la UE haurà de ser negociada bilateralment entre Espanya i el Regne Unit. És a dir, que no podria ser pactada directament entre els negociadors de la UE i Londres.

Negociació

Abans, el ministre principal de GibraltarFabian Picardo, havia assegurat que s’havia arribat a un acord amb Espanya sobre el Penyal en el procés del ‘brexit’. En una entrevista a la ràdio de la BBC, Picardo ha explicat que ha estat a Madrid en una "trobada molt positiva", i ha afegit que qualsevol revisió de l’enclavament en l’acord reobriria tot l’acord de renegociació.

"Hem treballat molt dur i, de fet, hem arribat a un acord amb els nostres col·legues espanyols respecte al paper de Gibraltar en el procés de ‘brexit’... Hem treballat junts de bona fe i hem complert", ha declarat Picardo.

El dirigent britànic ha remarcat que Espanya no necessitava utilitzar un "veto" per portar Gibraltar a la taula de negociació. "Si [l’acord de ‘brexit’] s’obre per modificar una coma respecte a Gibraltar, es tornarà a obrir per a qualsevol dels altres assumptes", ha afirmat.

Majoria qualificada

L’acord de retirada del Regne Unit de la UE no necessita el vistiplau de tots els estats membres, sinó que es pot aprovar per majoria qualificada al Consell de Ministres comunitari. Així ho precisa l’article 50 del Tractat de la Unió Europea (TUE), que detalla que tot estat membre podrà decidir, de conformitat amb les seves normes constitucionals, com retirar-se de la Unió.

Notícies relacionades

L’acord negociat per Brussel·les i Londres per a un ‘brexit’ ordenat, sobre el qual es posicionaran els líders de la UE en una cimera extraordinària aquest diumenge, es convertirà en text legal quan ho celebri el Consell per majoria qualificada, prèvia aprovació del Parlament Europeu.

La majoria qualificada, en aquest cas s’assoleix si almenys el 72% dels membres del Consell voten a favor i aquests representen almenys el 65% de la població de la UE.

Temes:

Gibraltar Brexit